Ország-világ

2008.01.15. 08:24

Elhúzódó influenzajárvány jöhet

Ha idén még nem voltunk influenzásak, érdemes alaposan felkészülnünk a megelőzésére. Az idei variáns ugyanis mindenkire veszélyes, mivel eddig még nem okozott tömeges fertőzést. Valószínűleg a héten jelentik be hivatalosan is, hogy járvány van.

Minden jel szerint az elkövetkező héten már hivatalosan is országos méretű influenzajárványról beszélhetünk. Az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint ugyanis a megbetegedések száma ugrásszerűen növekszik: a hazai influenzafigyelő szolgálat legutóbbi adatai 14 700 influenzaszerű megbetegedésről szóltak, amely az előző heti összeg megduplázódását jelentette. Így, ha az influenza terjedése hasonló mértékben folytatódik, akkor már nagy valószínűséggel ezen a héten több mint 20 ezer új megbetegedést regisztrálhatnak, ez mennyiség pedig már hivatalosan is járványt jelent.

A valós megbetegedések száma magasabb lehet

A megbetegedések pontos számát azonban nehéz megbecsülni, mivel a figyelőszolgálat adata csak az orvoshoz fordult összes influenzás beteget tartalmazza. Szolnoki István, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezető-helyettese szerint az orvosnál nem jelentkezők száma ezt legalább kétszeresen is meghaladhatja, de pontos arányokat nem kívánt megbecsülni.

„A gyermekek körében az általunk ismert betegszám a valós értékhez közelít. Fiatal felnőttek esetében azonban a valós adat ennek többszöröse is lehet" – vélte a járványügyi szakértő, ám hangsúlyozta: a pontatlanságot a járványügyi statisztika értékelésénél a szakemberek figyelembe veszik. Az előrejelzés és az intézkedések meghozatala szempontjából ugyanis a tényleges esetszám pontosítására nincs szükség.

Elhúzódó járvány jöhet

Szolnoki István szerint ugyanakkor egy elhúzódó, sokakat érintő járványra érdemes felkészülnünk, hiszen az elmúlt hetek vizsgálatai alapján Magyarországon és Európában a korábbiaktól jelentősen eltérő vírusvariáns terjedt el: a H1N1 Solomon Islands/3/2006 vírus az izolált esetek 80-90 százalékáért felelős. Erre gyakorlatilag a teljes populáció fogékony, mivel az újonnan megjelenő változatok ellen a korábban szerzett immunitás már nem elegendő.

Általában ugyanis az influenzaszezon során több, korábban már járványt okozott vírus szokott cirkulálni, amit az általános fogékonyság miatt a kisgyermekek kapnak el leginkább. Őket követi a csökkent ellenálló-képességgel bíró időskorúak esetszáma és csak ezután jön a fiatal felnőttek és felnőtt korúak megbetegedési száma. „Amikor új variáns jelentkezik, akkor valamennyi korosztály csaknem egyformán érintett, hiszen az előző évekből szerzett védettséggel egy korcsoport sem rendelkezik. Az idei szezonra ez utóbbi lesz a jellemző" – nyilatkozta a FigyelőNet kérdésére Szolnoki István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában