Ország-világ

2008.01.17. 08:17

Gazdagságra vágynak a magyar fiatalok

Gazdaságra vágynak leginkább a magyar fiatalok - derül ki egy friss felmérésből. A 13 és 19 év közöttieket leginkább a bűnözés és a törvénytelenség rémiszti meg, éppen ezért fontosnak tartják a büntetés és igazságszolgáltatás intézményét.

A magyar fiatalok egyébként a legkevésbé aktívak a régióban, főként egyedül szórakoznak.A társadalmi problémák közül a bűnözés és a kábítószer-fogyasztás problémája rémíti meg leginkább a 13 és 19 év közötti magyar fiatalokat - derül ki a Gfk piackutató legfrissebb jelentéséből. Ezt követi a környezetszennyezés és a terrorizmus miatti aggodalom, az inflációtól való félelem pedig ötödik a sorban. A tinédzsereket leginkább aggaszót problémák közé tartozik még az AIDS és a megválasztott állami tisztviselők korrupciója.

A fiatalok értékrendje is ehhez hasonló alakul: a család védelme és az anyagi biztonság mellett igen fontos helyen jelenik meg a büntetés és az igazságosság. A felmérésből az is kiderül, hogy a reális jövőkép erőteljesen hiányzik a magyar tizenévesekből. Jobb életre vágynak, mint amit szüleiknél láttak, ám az ehhez vezető lépéseket már nem fogalmazzák meg. Hatvan százalékuk egyszerűen nagyon gazdag szeretne lenni - ez az arány régiós átlagban egyébként az ötven százalékot sem éri el.

Minden harmadik magyar fiatal szeretné körbeutazni a világot, minden ötödik pedig befolyásos üzletember szeretne lenni. A művészvilágról, vagy arról, hogy híres tudóssá váljon, már lényegesen kevesebben álmodoznak. A magyar fiataloknál igen erős az önbizalomhiány és a külső befolyásolhatóság. A tinédzserek negyede úgy érzi, hogy nem tud beilleszkedni egy közösségbe. Ezért elsősorban a korábbi generációktól és közvetlen környezetüktől várnak iránymutatást. A tizenévesek 85 százaléka közben úgy érzi, hogy túlzott a fiatalokra nehezedő nyomás. Európában ez az arány 76 százalék. A kutatás arra is rávilágít, hogy a magyar tinédzserek a legkevésbé aktívak a régióban. Sokkal inkább az egyéni, mint a társas kikapcsolódást választják. Zenehallgatással és számítógépes játékokkal töltik az időt, illetve intenzíven használják az internetet. A régióban a magyar fiatalok rendelkeznek a legtöbb virtuális ismerőssel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában