Ország-világ

2008.01.15. 08:29

Indiába utazik Gyurcsány Ferenc

A gazdasági kapcsolatok erősítése a fő célja Gyurcsány Ferenc kedden kezdődő ötnapos indiai útjának.

A miniszterelnököt 27 magyarországi cég képviselője kíséri el távol-keleti útjára, egyebek mellett a MOL-tól, a Ganz-Transelektrótól és a Richter Gedeontól. Vele lesz Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter is.A kormányfő a magyarországi befektetési lehetőségekre hívja fel a figyelmet Indiában, a több mint 1,2 milliárd lakosú ázsiai ország egyre jelentősebb összegeket fektet be ugyanis külföldön. Újdelhiben gazdasági fórumon tart előadást Gyurcsány Ferenc, ezenkívül megbeszéléseket folytat majd több cég vezetőjével. Azt szeretnék elérni, hogy a nagy indiai szolgáltató központok európai leányvállalatait Magyarországon hozzák létre.

Gyurcsány Ferenc látogatása alatt találkozik az indiai miniszterelnökkel, majd az ázsiai ország államfőjével, külügyminiszterével, a kereskedelmi és ipari, az olaj- és gázügyi, valamint a kulturális és turisztikai tárcák vezetőivel. A tervek szerint a két ország egy egészségügyi és egy mezőgazdasági megállapodást is aláír. A MOL és az indiai ONGC olajipari vállalat szándéknyilatkozatot ír alá, emellett 3 védelmi-elektronikai megállapodást is tető alá kívánnak hozni.

A gazdaság mellett a kultúra is fontos szerepet kap az ötnapos kormányfői vizit alatt: megnyílik a kéthónapos "Magyar Masala" elnevezésű rendezvénysorozat, amelynek keretében kortárs pécsi művészek alkotásait mutatják be. Lesz magyar jazz és világzenei koncert is, Vukán György, Szakcsi-Lakatos Béla és a Dresch Quartett részvételével. Emellett magyar filmhét várja majd az indiaiakat, valamint komolyzenei koncertek. Idén ünneplik egyébként az újdelhi Magyar Kulturális Központ alapításának 30. évfordulóját. A Független Hírügynökség kérdésére egy háttérbeszélgetésen elmondták: India eredetileg a vízumrendszer könnyítését szerette volna elérni. Ám mivel Magyarország december 21-e óta a schengeni rendszer tagja lett, nem lehet különmegállapodást kötni. A kormányfő mostani hivatalos látogatásán nem is lesz napirenden a vízumkérdés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában