Ország-világ

2008.01.30. 16:09

Pénteken indul az új panelprogram

Péntektől lehet pályázni az Új Magyarország Lakásfelújítási Programra - azaz a panelprogramra -, amelyre idén több pénz jut, a szakemberek viszont szigorúbb ellenőrzést is ígérnek.

Új elemként jelenik meg az Ökoprogram - ami a nem panellakások fűtési rendszerének felújítását jelenti - illetve folytatódik az egycsatornás kémények korszerűsítése is.

Az új panelprogramban az eddigi 400 ezerről félmillió forintra emelkedik a lakásonként igényelhető állami támogatás összege, a finanszírozás azonban némileg változik. Eddig a beruházás egyharmadát állta az állam, ugyanekkora részt az önkormányzat, a fennmaradót pedig a tulajdonosnak kellett fizetnie. A mostani rendszerben a tulajdonos átvállalhatja az önkormányzat részét. A lakástulajdonosok pénzt hőszigetelésre, a nyílászárók cseréjére, a fűtőrendszer felújításra, gépészeti korszerűsítésre, vagy megújuló energiaforrások kiépítésére igényelhetnek. Új elem idén, hogy a szigetelés és a nyílászáró-csere feltétele az, hogy legalább épületenként legyen fűtésszabályozó és mérőberendezés.

Nemcsak a panelek pályázhatnak idén állami támogatásra, hanem a hagyományos építésű házak tulajdonosai is.

A korszerűsítésnél nagy hangsúlyt kap a tűzvédelem, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ajánlásait kell megfogadni. Így például a megfelelő szigetelőanyag használatát, a gépészeti felújításnál pedig egy olyan megoldást, amely megakadályozza, hogy egy esetleges tűz a szintről-szintre függőlegesen terjedhessen. A lift felújításánál pedig egy biztonsági felvonót kell kialakítani üzemhiba esetére - mondta el a Független Hírügynökségnek Dobson Tibor, az OKF szóvivője.

2008-tól minden államilag támogatott felújításnál szigorúbban ellenőrizik a kivitelezés és a felhasznált anyagok minőségét. A lakóközösségeknek ötéves adatszolgáltatási kötelezettségük lesz, hogy tudni lehessen, vajon megérte-e a felújítás. A mostani számítások szerint egy teljes körű, jól elvégzett felújítással 50 százalékos energia-megtakarítás érhető el.

A programra idén 10 milliárd forintot fordít az állam, ebből körülbelül 50 ezer lakást lehet felújítani. Magyarországon egyébként összesen 820 ezer lakás energiatakarékos felújítására van szükség, az elmúlt hat évben 34 milliárdból már 190 ezer panel korszerűsítését támogatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában