Ország-világ

2008.01.10. 13:19

Sóból és lisztből állt a képviselőknek küldött fehér por

Só és liszt keveréke az a fehér por, amit eddig 22 országgyűlési képviselőnek küldtek postán ismeretlenek. A porhoz egyszer sem írtak üzenetet, a borítékokban csak az "antrax" felirat található.

Ha elkapják és el is ítélik a feladókat, egy új jogszabály alapján akár két évet is kaphatnak. A Központi Nyomozó Főügyészség szerint zaklatás vétsége miatt lehet elmarasztalni a por küldőjét.

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az eddigi vizsgálatok alapján a képviselőknek küldött fehér por só és liszt keveréke. A por mellett csak az "antrax" feliratot írta bele a küldő a borítékba, egyéb üzenet nincs bennük. Eddig 22 küldeményről tud a hatóság, ezeket és az esetleges további küldeményeket is az ÁNTSZ laboratóriumában vizsgálják meg.

A Központi Nyomozó Főügyészség két napja vette át a nyomozást a Nemzeti Nyomozó Irodától. Keresztes Imre elmondta, hogy mostanra az eddigi adatok figyelembevételével kiderült, hogy az ismeretlen küldőket zaklatással lehet gyanúsítani. A zaklatás vétsége január 1-i hatállyal került a Büntető Törvénykönyvbe. Ha emiatt elítélnek valakit, azt közmunkára, pénzbüntetésre, de akár két évig terjedő börtönre is büntethetik - tette hozzá Keresztes Imre. Az új vétséget az követi el, aki mást félelemkeltés céljából közveszéllyel vagy egyéb, a személye ellen irányuló cselekménnyel fenyeget. Mivel a küldemények januárban érkeztek, ezért a nyomozás emiatt folyik.

Az elmúlt időszakban már 22 országgyűlési képviselő kapott fehér port tartalmazó borítékot. Páva Zoltán, Komló szocialista polgármestere - az egyik címzett - a Független Hírügynökségnek korábban azt mondta, ezzel nem lehet eltéríteni őt az egészségpénztárakkal kapcsolatos törvény újbóli megszavazásától, a küldőket pedig közönséges bűnözőknek tekinti. Daróczi Dávid kormányszóvivő a hírügynökség kérdésére határozottan cáfolta, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is kapott volna ilyen borítékot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában