Ország-világ

2008.01.02. 10:27

Szigorodnak a közlekedési büntetések

2008. január elsejétől szigorodnak a közlekedési szabálysértésekért járó büntetések. Életbe lép az objektív felelősség elve, bár nem úgy, ahogy eredetileg tervezték - írja a vezess.hu.

Az Országgyűlés decemberben elfogadta a szabálysértési törvény módosítását és az objektív felelősség elvének érvényesítését, illetve új büntetőpontrendszert szavazott meg. Összegezve: a közlekedési szabálysértőkre szigorúbb büntetések várnak 2008 januárjától.

Többet fizet a vétkes

A pénzbüntetés legalacsonyabb összege január elsejétől 3 ezer forint lesz, amit helyszínen szabhat ki a rendőr. Eddig a helyszíni bírság maximum 10 ezer forint lehetett, 2008-tól azonban 20 ezerről kitöltött csekket is átadhat a rendőr. Ha nem ismerjük el a szabálysértést, vagy súlyossága miatt nem lehet a helyszínen rendezni, akkor a rendőr feljelentést tesz, így a jövőben akár 150 ezer forintos bírságot is kaphatunk, másfélszer akkorát, mint eddig.

Komoly változást jelent, hogy életbe lép az objektív felelősség elve is idén. Gyurcsány Ferenc által vázolt eredeti terv szerint, a közlekedési szabálysértéseknél minden esetben a gépjárművek üzembentartójának kellett volna kifizetnie a bírságot. A parlament végül a módosított változatot fogadta el, így csak akkor büntetik az üzembentartót, ha nem lehet bizonyítottan megállapítani, hogy ki vezetett, aki pedig írásos megállapodás alapján adja át a járművét, az mentesül a felelősség alól. Persze már így sem lehet egy családtagra hivatkozva utólag kibújni mondjuk a gyorshajtás felelőssége alól.

Több pont jár

Januártól a gondatlanságból elkövetett közlekedési bűncselekményért az eddigi 4 pont helyett 7 jár, a szándékosért 7 helyett 10 pontot kap az autós, a szabálysértést 1-3 pont helyett 1-től 6 pontig terjedő skálán büntethet a rendőr.

Az eddigi 7 helyett 10 büntetőpontot kap az, aki elmulasztja a segítségnyújtást, részegen vagy bódult állapotban vezet, illetve cserbenhagy valakit. Ugyanennyi pont jár közúti veszélyeztetésért, és járművezetés tiltott átengedéséért és cserbenhagyásért is. Közúti baleset okozásáért 4 helyett 7 pontot kaphat az autós.

Amennyiben a sofőr utóképzésre jár, csökkentheti összegyűlt pontjainak számát. Itt is változások lesznek. Eddig 14 pontnál 9, 15 és 17 pont között 5 pontot lehetett "spórolni" az utóképzéssel. 2008-tól 12 összegyűlt pontig 9-et vonnak le, míg afölött 6 ponttal lehet csökkenteni a meglévő büntetőpontokat. A jövőben is 18 pont után vonják be a jogosítványt.

Horváth Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában