Ország-világ

2008.01.31. 14:22

Több százezerbe kerülhet a vesztes munkaügyi per

Jövő hét szerdától több polgári peres eljárásnál - így a munkaügyi pereknél - is megszűnik a tárgyi költségmentesség.

Ez azt jelenti a munkaügyi eseteknél, hogy a per befejezésekor az illetéket és az esetleges költségeket a vesztes félnek kell állnia attól függetlenül hogy a munkáltatóról vagy munkavállalóról van szó. Eddig csak a munkaadót terhelte ilyen kötelezettség pervesztés esetén. Ezek a költségek egy munkavállaló esetében több százezer forintra is rúghatnak.

Február 6-tól kezdődő polgári perek közül többnél megszűnik a tárgyi költségmentesség. Ezek közé tartozik az apaság és származás megállapítása, a szülői felügyelet megszüntetése és visszaállítása, a gondnokság alá helyezés vagy megszüntetés iránti, valamint a tartásdíjjal kapcsolatos és munkaügyi perek - mondta Handó Tünde, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón. Hozzátette: az egészségbiztosítási-vagy nyugdíjjelegű-ellátással kapcsolatok pereknél megmarad a tárgyi költségmentesség.

Suba Ildikó, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnökhelyettese a Független Hírügynökségnek kifejtette: a tárgyi költségmentesség azt jelenti, hogy az adott perben a feleknek nem kell előzetesen az illetéket és a felmerülő költségeket - mint a tanúdíj, szakértői díj vagy tolmácsdíj - előzetesen leróniuk. A jelzett költségeket általában az állam viseli, kivéve a munkaügyi pereknél. Az ilyen jogvitákban, ha a munkáltató veszti el a pert, akkor neki kell az illetéket és a költségeket kifizetnie. A pervesztett munkavállaló csupán az ügyvédi munkadíj és készkiadás (közvetlen felmerült költségek) megfizetéséte kötelezhető.

Jövő hét szerdától induló munkaügyi pereknél azonban, a tárgyi költségmentesség megszüntetésével a munkavállalónak is meg kell fizetnie - az ellenfélnél felmerült képviseleti költségeken felül - az állam által megelőlegezett illetéket és felmerült költségeket - tájékoztatott Suba Ildikó. Az elnökhelyettes a költségek nagyságrendjével kapcsolatban elmondta: például a munkaviszony megszüntetése tárgyában indult pereknél a pertárgyérték a munkavállaló átlagkeresetéhez igazodik - 12 havi bér összegét jelenti. Ha a tárgyaláson a munkavállaló marad alul, akkor a pertárgyérték 6 százalékát és az esetleges költségeket, mint a szakértői díj is meg kell fizetnie a munkáltató képviseletével megbízott ügyvédi munkadíjon felül. Az utóbbi a pertárgyérték 5 százaléka plusz áfa. A szakértői díj is igen magas, a százezres nagyságrendet is elérheti - hangsúlyozta Suba Ildikó. Hozzátette: a február 6-a előtt indult pereknél még a régi szabályozás érvényes.

A bíróság személyes költségmentességet engedélyezhet, ha a fél jövedelme - számításba véve a vele együttélő házastársát is - nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkkori legkisebb összegét, ami 2008-ban 28.500 forint, és vagyona- a szükséges életszükségleti berendezéseken kívül - nincs. Így elég szűk az a kör, aki kérheti ezt - fogalmazott Suba Ildikó.

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnökhelyettese egy másik változásra is felhívta a figyelmet: január elsejével a bíróság már nem rendelhet ki a tárgyi költségmentes perekben pártfogó ügyvédet. Az év elejétől ezt a megyei Igazságügyi Hivatalok szervezetén belül működő Jogi Segítségnyújtó Szolgálatnál kérhetik az ügyfelek - mondta Suba Ildikó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában