Ország-világ

2008.01.12. 16:09

Tömegesen lettek rosszul gyerekek a fővárosban

Tömegesen lettek rosszul általános iskolás gyerekek pénteken Budapesten. Először 400 gyermekről érkezett bejelentés a tisztiorvosi szolgálathoz, ők valószínűleg ételmérgezést kaptak. Már megkezdték a vizsgálatokat, amikor újabb 100 diákról derült ki, hogy beteg - náluk viszont úgy tűnik, hogy nagy részük influenzás.

Az érintett gyerekek közül egyelőre senki sem került kórházba.Szabó Enikő, a Fővárosi és Pest Megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Intézet igazgatóhelyettese a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a gyerekek hánynak, sokuknak hasmenésük is van, a betegség ugyanakkor viszonylag enyhe lefolyású. Az ÁNTSZ és az élelmiszerbiztonsági szakemberek együtt vizsgálják az ügyet. A legtöbb beteg XV. kerületi iskolákból került ki, de VI. és VII. kerületi iskolák tanulói is rosszul lettek. Kiderült, hogy az érintett iskolák egy Damjanich utcai főzőkonyháról kapják az ételt.

Éppen ebben a konyhában gyűjtöttek ételmintát, amikor az újabb száz betegről érkezett jelzés. Ezek a gyerekek a VI. kerületi iskolákba járnak, a hányás-hasmenés mellett be is lázasodtak - nagy részük valószínűleg influenzás, nem ételtől lett rosszul. Szabó Enikő elmondta még, hogy az ÁNTSZ laboratóriumában vizsgálják az ételmintákat valamint a gyerekektől és a konyha dolgozóitól levett mintákat. Ha egyforma kórokozót mutatnak ki a gyerekeknél, dolgozóknál és az ételekben, akkor lehet majd olyan ételmérgezésről beszélni, amit a Damjanich utcai konyha főztje okozhatott. Az érintett konyhát nem zárták be, de elrendelték fertőtlenítését, amelyet hétvégén végeznek el. A laborvizsgálatok eredményei várhatóan jövő hét elejére lesznek meg. A betegek közül egyelőre senki nem került kórházba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában