Ország-világ

2008.01.23. 12:57

További nyomozást rendelt el a móri ügyben az ügyészség

Nem fogadta el a móri bankrablás kapcsán benyújtott vádemelési javaslatot a Fővárosi Főügyészség, mert a Nemzeti Nyomozó Iroda nem végzett elég alapos munkát. Gond van az ujjlenyomatokkal és a lőszerek számozásával is.

Ihász Sándor, fővárosi főügyész a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az ügyészség álláspontja szerint a tényállás nincs teljes körűen felderítve, ebből következőleg nem lehet a vádemelés kérdésében dönteni. Hozzátette, hogy két szakértői vélemény, a fegyver- és ujjlenyomat szakértői vélemények kapcsán merültek fel problémák. A rendőrségnek március 5-éig van ideje, hogy a Fővárosi Főügyészség által megjelölt kérdésekre választ adjanak.

A Független Hírügynökség úgy tudja, hogy a nyomozók a móri bankban a támadás után két ujjlenyomatot rögzítettek a bejárati ajtó kilincsének belső oldalán. A mutató és középső ujj nyomáról azonban nem derül ki, hogy pontosan mikor került oda, W. Róbert ugyanis a támadás előtti napokban is járt a bankfióknál terepszemlén, nem csak a mészárlás napján.

A fegyverszakértői véleményekben is találtak ellentmondást az ügyészek: a fő problémát az jelenti, hogy több szakértői vélemény is készült, de az egyes lőszerek eltérően vannak számozva, így nem lehet egyértelműen azonosítani azokat.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) igazgatóhelyettese december 20-án úgy nyilatkozott, hogy végre összeállt a kép, az öt évvel ezelőtti móri mészárlást N. László követte el, aki előzetes letartóztatása közben, idén tavasszal öngyilkos lett. A nyomozók szerint az ügy élő gyanúsítottja, W. Róbert az általa leadott két lövéssel végzett a pénzintézet biztonsági őrével. N. László halála miatt ügyét lezártnak tekintik, a másik gyanúsítottat társtettesként nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberöléssel gyanúsítja az NNI.

Csízner Zoltán egy hónappal ezelőtt azt mondta, hogy sikerült megnyugtatóan lezárni a móri ügyet, ugyanakkor megemlítette, hogy az időközben meghalt elkövető vallomásaiban tagadta, hogy ölt volna, állítása szerint a kivégzéseket egy volt szerb veterán harcos követte el. A nyomozóhatóság szerint ez a verzió nem fedi a valóságot, alapos bizonyítékaik vannak arra, hogy a mészárlást N. László skorpió típusú fegyverével követte el.

A korábban öngyilkos N. László 2002-től több postást is kirabolt: Veszprémben meg is ölte áldozatát, a győri bűncselekményben pedig csak a házilag készített hangtompító mentette meg a kézbesítő életét, akit közvetlen közelről akart kivégezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában