Ország-világ

2008.01.30. 11:51

Vádemelést javasolnak a családját éheztető férfi ellen

Vádemelést javasol a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a családját éheztető férfi ellen. A rendőrség kedden küldte el az iratokat a Fővárosi Főügyészséghez. A férfira, halott élettársára és legyengült 2 éves kislányára egy rokon bejelentése alapján találtak rá a rendőrök még tavaly májusban.

A BRFK Bűnügyi Főosztálya befejezte a nyomozást a 38 éves férfi ellen és eljuttatta vádemelési javaslatát a Fővárosi Főügyészséghez - olvasható a rendőrség honlapján. Az apa ellen 14 évet be nem töltött személy ellen elkövetett emberölés kísérlete, kiskorú veszélyeztetése és halált okozó segítségnyújtás elmulasztásának gyanúja miatt indult eljárás.

A férfira, halott élettársára és legyengült 2 éves kislányára egy rokon bejelentése alapján találtak rá a rendőrök óbudai lakásukban még május közepén. Kiderült, hogy a 37 éves férfi 10 éve tartott rendszeresen háromhetes tisztítókúrákat. A böjtben a várandós élettársa is részt vett, ám a kúra vége előtti napokban elvetélt, majd elvérzett. Gyermeküket életveszélyes állapotban, lesoványodva vitték kórházba. A kislány azóta már jobban van és egy rokonnál él jelenleg.

A gyanú szerint a férfi nem hívott segítséget rossz egészségi állapotban lévő feleségéhez, ami a nő halálát okozta, illetve több napon keresztül nem látta el gyermekét élelemmel, melynek következtében olyan súlyos mértékben legyengült és kiszáradt, hogy súlyos, életveszélyes állapotban került kórházba. Az is kiderült, hogy a gyermek orvosi felügyelet nélkül született, anyakönyvezetése nem történt meg, védőnői és gyerek-orvosi ellátásban - születésétől a kórházba szállításáig - nem részesült, így a szülők súlyos mértékben megszegték kötelezettségüket és a gyermek testi fejlődését veszélyeztették.

A nyomozás során kirendelt igazságügyi elmeszakértő szerint a férfi hasadásos elmebetegségben szenved, amely nem az éhezés következtében alakult ki. A betegsége miatt tette veszélyességének felismerésében teljes mértékben korlátozva volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában