Ország-világ

2008.01.25. 12:03

Zuschlag-ügy: előzetesből házi őrizetbe került Lados István

Kikerült az előzetes letartóztatásról és most házi őrizetben van Lados István, a Zuschlag-ügy egyik gyanúsítottja. Lados előzetes letartóztatása hétfőn járt volna le, az ügyészség szerint azonban már elég, ha házi őrizetben lesz.

A különösen nagy kárt okozó csalási ügynek 14 gyanúsítottja van, Zuschlag János és Katus Ferenc még előzetesben van.

[namelink name="Szabó Ferenc"], a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség főügyész helyettese a Független Hírügynökség kérdésére elmondta, Lados Istvánt házi őrizetbe helyezték az előzetes letartóztatásból. A gyanúsított előzetes letartóztatása hétfőn járt volna le, de az ügyészség szerint már nincs szükség arra, hogy a férfit börtönben tartsák. [namelink name="Szabó Ferenc"] a Független Hírügynökségnek ismét megerősítette, hogy a szövevényes ügy nyomozása hamarosan véget ér.

Lados István korábban Zuschlag János titkára volt, és most a volt országgyűlési képviselő csalási ügyének egyik gyanúsítottja. A férfi tavaly hónapokig szökésben volt, szeptember végén azonban önként jelentkezett a nyomozóknál.

A Független Hírügynökség információi szerint a harmadik gyanúsított, Katus Ferenc előzetese február elején jár le, az ő sorsáról így leghamarabb a jövő héten várható döntés. Zuschlag János előzetes letartóztatását a múlt héten hosszabbította meg a bíróság, március 21-ig.

A Zuschlag-ügy egy számviteli fegyelem megsértése miatt indított vizsgálattal kezdődött még 2005 elején, majd 2007 nyarán országos méretű csalási ügy lett különböző pályázati pénzeket rosszul felhasználó alapítványok ügyéből. A különböző alapítványoknak állítólag egyetlen ember, Zuschlag János adta az utasításokat.

Az ügynek 14 gyanúsítottja van. Az elcsalt pénz körülbelül 60 millió forint, de nem tudni, az ügy szálai meddig vezetnek el a pártok és politikusok között. Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsította meg a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség, jelenleg előzetes letartóztatásban van.

Zuschlag János az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezetője volt és kiskunhalasi képviselő. Szeptember közepén egy kihallgatás után vették őrizetbe az ügyészek. Kilenc olyan alapítványt találtak, amelyek rosszul használták fel a pályázati pénzeket.

Zuschlagék csalási ügyével kapcsolatban a szocialisták is elítélően nyilatkoztak. Az ügyben több vezető politikust, például Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt is kihallgatták, mert az elcsalt pályázatok egy részét annál a tárcánál bírálták el, ahol Gyurcsány Ferenc korábban miniszter volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában