Ország-világ

2008.02.14. 12:54

A várakozástól elmaradó nyereséget könyvelt az OTP

Az OTP csoport 2007-es adózás utáni profitja 207,8 milliárd forint volt - tette közzé a pénzintézet csütörtökön. Ez az eredmény elmarad az üzleti tervben rögzített 211 milliárd forinttól.

A konszolidált adózott eredmény így 11 százalékkal haladja meg a 2006-os évit. Nincs változás abban, hogy a bankcsoport eredményének körülbelül negyedét a külföldi érdekeltségek termelték meg.

A nyilvánosságra hozott mérleget ismertetve Csányi Sándor elnök-vezérigazgató elmondta, hogy néhány tétel rontotta le az eredményt. Az egyik a szerbiai bankjaik elhúzódó összeolvasztása és rendbetétele miatti nagyon gyenge teljesítménye 2007-ben. Jelentős összegű büntetéseket kapott az OTP a Gazdasági Versenyhivataltól. Egyik eljárás végül megegyezéssel zárult, de az ügyfelek kártalanítása 3 milliárd forintba került.

Ezektől eltekintve - és figyelembe véve a magyarországi gazdasági helyzetet és a lakossági fogyasztás visszaesését - a bankcsoport eredménye kifejezetten jó Csányi szerint. Tavaly sikerült a nagy részét visszaszerezni a 2006-ban elveszített befektetési piaci részesedésből, és sok pénzt költöttek a fiókhálózat bővítésére és korszerűsítésére.

Azok a piacok - nyolc térségi ország -, amelyeken az OTP jelen van, igen dinamikusan növekednek, ezért a társaság célja az, hogy mind nagyobb hányadban ezekről érkezzen a nyereség. Ebben az évben 10 százalék feletti adózott eredményt terveznek, aminek legnagyobb kockázati tényezője a nemzetközi pénzpiacokon eluralkodott krízis alakulása.

Csányi Sándor szerint nagyon eltúlzottak azok az aggodalmak, amelyek a japán jenben felvett devizaalapú hiteleket övezik amiatt, hogy a jennek viszonylag nagy az árfolyamingadozása. A forinthoz képest akár ötven százalékos felértékelődés esetén sem fizetnének többet a forintban felvett kölcsön törlesztőrészleténél az ilyen hitelt felvevők - hangsúlyozta az OTP első embere.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában