Ország-világ

2008.02.26. 18:37

Fővárosi polgármesterek tiltakoznak a BKV tervei ellen

Közösen tiltakozott kedden nyolc budapesti kerület vezetője a BKV tervezett paraméterkönyve ellen, amelynek alapján megszűnne több fővárosi buszjárat, illetve rövidülnének tömegközlekedési útvonalak és ritkábban járnának egyes vonalakon a járatok.

Bár a fővárosi önkormányzat közlekedési tanácsnoka hétfőn felfüggesztette a paraméterkönyv szakmai előkészítésének folytatását, de az I., a III.,a IV., a XVI., a XVII. és a XXII. kerületi polgármester, illetve a X. és a XII. kerületi alpolgármester úgy gondolta, hangot kell adniuk elégedetlenségüknek.

A nyolc budai és pesti kerület vezetője közös sajtótájékoztatójukon az érdemi egyeztetés hiányát és a javaslataik semmibevételét sérelmezték. Álláspontjuk szerint nem költségmegtakarítást, hanem ennek ellenkezőjét érik el a BKV járatok átszervezésével. Az új menetrendek nehézkessé teszik a tömegközlekedést, így az emberek inkább autóba szállnak majd. Ezzel a környezetszennyezés és a dugó lesz nagyobb - mondták.

Riz Levente, a XVII. kerület polgármestere összefoglalóan azt mondta: nem támogatják a járatritkításokat és járatmegszüntetéseket Budapesten, a BKV hálózati teljesítményének csökkentését. A Rákosmentét érintő tervezett változásokkal kapcsolatban kifejtette: teljesen egyedülálló a XVII. kerület, nincs ugyanis kötöttpályás közlekedés, csak buszok vannak.

A hálózat észszerű átszervezését támogatják, erre javaslatokat is tettek. Az viszont hálózatrombolás, hogy két buszjáratot, amelyek 7-8 percenként járnak, összevonnak, és esténként 30 percenként járó busz lesz belőle - fogalmazott. Nem lehet megszüntetni például a 276E járatot, ami a XVI. kerületen át biztosítja a lakók eljutását az Örs vezér térre - tette hozzá.

A XXII. kerületi polgármester, Szabolcs Attila kiemelte, hogy a paraméterkönyv szerint lenne olyan buszjárat a kerületben, ami napközben és hétvégén 120 percenként járna.

[namelink name="Nagy Gábor"] Tamás, az I. kerület polgármestere szerint nem szabad a Várbusz járatát ritkítani, hiszen szinte az egyetlen feljutási lehetőség a Várba. Azt sem értik, hogy a kerületen áthaladó 2-es metró is ritkábban járna az előterjesztés szerint.

A hegyvidéki közlekedés ellehetetlenedésétől tart Lovas Pál alpolgármester. A XII. kerületi vezető szerint a "dolog diszkrét bája", hogy attól a Hagyó Miklóstól származik a javaslat, aki szintén a kerületben lakik - mondta.

A kőbányai alpolgármester a 9-es buszt emelte ki, amely a legfontosabb összeköttetés a X. kerület és a belváros között. Minden harmadik megszűnne a paraméterkönyv szerint - hangsúlyozta Kovács Róbert.

Az újpestieket óriásplakátokon és az Újpesti Naplóban értesítik majd, hogy milyen következményei lehetnek az előterjesztett átszervezésnek - közölte Derce Tamás, polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában