Ország-világ

2008.02.26. 08:04

GVH: aggasztó lenne az egész éves biztosítási kampány

A Gazdasági Versenyhivatalban rendkívül aggasztónak tartanák, ha megszüntetnék a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás két hónapra korlátozott újraszerződési lehetőségét.

Ez a nagy biztosítóknak kedvezne, csökkentené a versenyt, és akár meg is állítaná az elmúlt években tapasztalt díjcsökkenés trendjét - mondta el a Független Hírügynökségnek a GVH szóvivője, Mihálovits András. A hatályos szabályok értelmében az autósoknak minden év november-decemberében van lehetőségük arra, hogy a kgfb-t felmondják, majd megkössék új szerződésüket - akár másik biztosítónál, akár a réginél, ha az kedvezményt kínál az újonnan szerződőknek. A biztosítók egy része és a biztosítási alkuszok évek óta hangoztatják, hogy el kell törölni a két hónapos korlátot, és az év egészére lehetővé tenni a szerződéskötést és - módosítást.

A Pénzügyminisztérium eddig ellenállt ennek a követelésnek, de a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége által rendezett alkuszbálon a minap Keller László, a PM államtitkára azt mondta, hogy nyitottak a javaslat iránt, és már idén célszerű újragondolni a jelenlegi rendszert. A Gazdasági Versenyhivatal azonban élesen ellenzi a változást. Az egyetlen - nem csak nevében - kötelező biztosításban Mihálovits András szóvivő szerint a két hónapos váltási időszak kiterjesztése az egész évre azzal fenyeget, hogy megszűnik a biztosítók ajánlatainak összehasonlíthatósága és átláthatósága. A cégek kínálata átlagember számára áttekinthetetlen, több, mint százféle kivétel jellemzi. Az áttörést az internetes alkuszok színre lépése hozta meg, amelyek lehetővé tették, hogy a legfontosabb adatok (például lakóhely, nem, életkor, az autó teljesítménye) alapján bárki összehasonlíthatja a biztosítók ajánlatait. Ennek eredményeképpen az elmúlt két évben 1,2 millióan váltottak biztosítót, a díjak csökkenése pedig legutóbb elérte a 20 százalékot.

A GVH ezt a versenyt látja veszélyben, ha az év 12 hónapjában mód nyílna a biztosítóváltásra. Ha így történne, a társaságok folyamatos kampányra kényszerülnének, ami azonban a nagy, tőkeerős biztosítóknak kedvezne, holott az árengedmények nyertesei a kisebb cégek és biztosítási egyesületek - mondta Mihálovits. Vagyis a változtatás szűkítené a piacot, korlátozná a versenyt - tette hozzá. A folyamatos biztosítóváltás felveti annak veszélyét, hogy megszűnhetnek az eddigi kedvezmények (többek közt közalkalmazottaknak, orvosoknak), valamint hogy a biztosítók különféle "büntetődíjakkal" korlátoznák a máshová szerződést - mondta a GVH szóvivője. Szerinte az sem bizonyos, hogy az alkuszok - amelyek jutalékból élnek - nem abban lennének érdekeltek, hogy "megutaztassák" az ügyfeleket, évente akár többszöri biztosítóváltásra rábeszélve őket. Végezetül a GVH-ban úgy vélik, hogy a felszabadított biztosítóváltás esetén a cégek gyakorlata sokkal nehezebben volna ellenőrizhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában