Ország-világ

2008.02.14. 16:04

Nem sztrájkol tovább a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete

Péntektől sem folytatja a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete a sztrájkot - tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke.

Bár a csütörtöki bértárgyaláson sem közeledtek az álláspontok, a vasúttársaság és az érdekképviselet úgy döntött, hogy az egyeztetésekbe bevonnak egy független közvetítőt. Így a szakszervezet péntektől újabb öt napra felfüggesztette a sztrájkot, bár a személyszállításért felelős MÁV Starttal még tartanak az egyeztetések.

Csütörtök délben is tárgyalóasztalhoz ültek a MÁV és a VDSzSz vezetői, a bérfejlesztésekről szóló egyeztetésen azonban az álláspontok továbbra sem közeledtek. Ezért úgy döntöttek, hogy a konfliktus rendezése érdekében független szakértőt kérnek fel közvetítőnek. A MÁV Herczog Lászlót, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkárát javasolta, így pénteken várhatóan már az ő közreműködésével folytatódnak a tárgyalások.

Mivel ebben megegyeztek, a VDSzSz úgy döntött, hogy péntektől újabb öt napra felfüggeszti a munkabeszüntetést. A MÁV Starttal közben azonban még jelenleg is folynak a tárgyalások.

Az érdekképviselet még csaknem két hete hirdetett határozatlan idejű országos sztrájkot, majd az első hétvégére a munkabeszüntetést felfüggesztették. Múlt hétfőtől azonban ismét leállt a vasút egészen csütörtök délig. Akkor ismét felfüggesztették a sztrájkot arra hivatkozva, hogy féltik a vasútforgalom biztonságát és így nyugodtabb körülmények között tudnak tárgyalni. Azt azonban akkor leszögezték, hogyha nem lesz egyezség, akkor legkésőbb pénteken ismét leáll a vasút.

A szakszervezet továbbra is nettó 250 ezer forint kifizetését követeli a vasúttársaság dolgozóinak a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, illetve a MÁV Start, a MÁV Gépészet és a MÁV-Trakció dolgozói részére pedig 10 százalékos alapbérfejlesztést szeretnének elérni a 2008-as bérfejlesztésen felül.

Címkék#Sztrájk
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában