Ország-világ

2008.02.17. 17:43

Pályázat környezettudatos ruhák tervezésére

Az emberi és természeti környezetünk megóvását népszerűsítő pályázatot hirdetett a Merlin Színház és a Színháztörténeti Múzeum. A ruhatervezők, iparművészek olyan hétköznapi öltözékekkel jelentkezhetnek, amelyek magukon viselik az újrahasznosítás és az energiatakarékosság jegyeit.

A Merlin Nemzetközi Színház egész évben a környezet- és természetvédelemre hívja fel a figyelmet. A MerlinEnergia 2008 nevű rendezvénysorozat részeként az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel közösen pályázatot hirdettek hétköznapi öltözetek tervezésére. A viselt ruha napjaink egyik legmeghatározóbb kulturális, társadalmi és szociális tényezője ugyanis. A jelentkezők olyan munkákkal indulhanak, amelyek a természetesség, a környezetvédelem, az újrahasznosítás, az energiatakarékosság, az egészséges életmód fontosságát sugallják a mindennapi életben is - mondta a Független Hírügynökségnek Kulcsár Viktória projektfelelős, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa.

Az alkotók három kategóriában adhatnak be ruhaterveket. Az elsőben semmilyen szintetikus anyagot nem használhatnak, csakis természetbarát anyagokat, például lent, kendert, gyapjút vagy pamutot. A második kategóriában éppen ellenkezőleg, vagyis műanyag kupakokat, elemeket és papírt kell beleálmodniuk a modellekbe, hogy rámutassanak az újrahasznosítás előnyeire. A harmadik kategóriába olyan ruhaterveket adhatnak be, amelyeket a megújuló energiaforrások, például a víz vagy a levegő ihletett. Mindhárom kategóriában az első három helyezett értékes - szakmai jellegű - tárgyjutalmat kap, valamint a ruháit bemutathatja a MerlinEnergia 2008-as kampány fesztiváljain és rendezvényein - tette hozzá Kulcsár Viktória.

A pályázatra 18 évesnél idősebb, elsősorban végzett vagy még tanuló formatervezők, divattervezők, jelmeztervezők, iparművészek, képzőművészek, textiltervezők és ruhakészítők jelentkezését várják akár egyénileg, akár csoportosan. A beadási határidő március 31-e. A pályázatokat egy példányban az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatóságán lehet leadni Kulcsár Viktóriánál (1013 Budapest, Krisztina krt. 57.) A pályázat feltételeiről részletesen a www.oszmi.hu honlapon lehet olvasni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában