Ország-világ

2008.02.12. 17:53

Rendőrgyilkosság: szigorít az országos rendőrfőkapitány

A rendőri intézkedések módszereinek szigorításáról döntött Bencze József országos rendőrfőkapitány annak kapcsán, hogy hétfőn este Esztergomban munka közben lelőttek egy rendőrt, aki belehalt sérülésébe.

A rendőri intézkedések módszereinek szigorításáról döntött Bencze József országos rendőrfőkapitány annak kapcsán, hogy hétfőn este Esztergomban munka közben lelőttek egy rendőrt, aki belehalt sérülésébe. A rendőröknek valószínűleg minden intézkedésnél viselniük kell majd a golyóálló mellényt - Bencze József ezt keddi sajtótájékoztatóján jelentette be.

Esztergomban hétfőn este lőttek le egy rendőrt, aki társával azért ment ki egy kertvárosi házhoz, mert bejelentés érkezett, hogy ott egy férfi édesanyját bántalmazza. Az idős asszony a kiérkező rendőröknek elmondta, hogy fia bezárkózott a nyári konyhába. Az egyik egyenruhás felszólította a bent lévő férfit, hogy igazolja magát. A férfi kinyitotta az ajtót és minden előjel nélkül, közvetlen közelről mellbe lőtte a 37 éves zászlóst A másik rendőr ekkor lábon lőtte a támadót, majd megbilincselte. Ezután mentőt hívott és megpróbált segíteni a kollégáján, a zászlóst azonban már nem lehetett megmenteni.

Bencze József főkapitány elmondta: olyan méreteket öltött az erőszak, hogy mindenképpen szigorítani kell az intézkedések végrehajtásának módszerein. Részleteket erről nem árult el a főkapitány, de az közölte, hogy a rendőrök ezután keményebben fognak fellépni. Ha szükséges, egy-egy esethez a szokottnál több rendőrt is lehet majd vezényelni. A golyóálló mellények kötelező kellékei a járőrkocsiknak, de a főkapitány szerint valószínű, hogy intézkedéskor ezt a rendőröknek viselniük is kell ezután. A szigorított intézkedés-taktikai eljárásokat azonnal oktatni kezdik a rendőröknek.

A főkapitány szerint a rendőr talán nem halt volna meg, ha az idős asszony elmondja nekik, hogy a fiánál fegyver van. Az 53 éves férfi illegálisan tartotta magánál a 9 milliméteres, még a II. világháborúból származó Parabellumot. A fegyverhez két golyó volt. A férfi egyébként korábban többször fenyegetőzött a pisztollyal.

A főkapitány kitért a nemrégiben történt téti esetre is, amikor egy házba bezárkózott férfi puskával lövöldözött a rendőrökre. Ott sem szólt senki az elsőként kiérkező járőröknek, hogy fegyver van a férfinél, aki végül súlyosan megsebesített egy rendőrt. Az elmúlt évben egyébként 348 alkalommal támadtak meg rendőröket és 222 egyenruhás sérült meg.

A főkapitány elmondta még, hogy az Esztergomban elhunyt rendőr családját az igazságügyi és rendészeti miniszter társaságában kedden délután látogatja meg. A rendőr hősi halottá nyilvánítását kezdeményezi a tárcavezetőnél, és a családot a rendőrség ezen felül is támogatni fogja. A zászlós után egy 10 és egy 12 éves kislány maradt árván.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában