Ország-világ

2008.02.11. 14:50

Tripla jelentkezési határidő a köz- és felsőoktatásban

Február 15-e, péntek három szempontból is fontos dátum sok diák számára: eddig kell beadni a jelentkezést az érettségi vizsgára, a felsőfokú alap-, egységes osztatlan, vagy felsőfokú szakképzésre, illetve a középfokú nevelési oktatási intézményekbe történő jelentkezésekkel kapcsolatban.

Az eljárásokban csak azok vehetnek részt, akik időben leadják a jelentkezéseiket – tudatta az Objektív Hírügynökséggel az OKM Sajtóirodája.

Érettségi vizsgák

Aki a 2008. évi május-júniusi vizsgaidőszakban kíván érettségi vizsgát tenni, annak február 15-ig kell jelentkeznie. A középiskolások a jelentkezésüket saját középiskolájukban intézik. Aki nincs tanulói jogviszonyban, vagy korábban már szerzett érettségi bizonyítványt, és élni kíván a vizsga lehetőségével, annak az Oktatási Hivatal honlapját ajánljuk, ahol részletes tájékoztatást talál a teendőkről. (www.oh.gov.hu)

Felsőfokú tanulmányok

Aki 2008 őszétől a felsőoktatásban alapképzésben, vagy egységes osztatlan képzésben, vagy felsőfokú szakképzésben kíván továbbtanulni, február 15-éig adhatja be a jelentkezési lapját. A beadással kapcsolatos minden információ megtalálható a „Felsőoktatási felvételi tájékoztató – 2008. szeptemberben induló képzések" című kiadványban, valamint az Országos Felvételi Információs Központ honlapján (www.felvi.hu), illetve a január végén megjelent kiegészítő felvételi kiadványban.

Az érettségi és a felsőoktatási felvételi jelentkezés – bár egymással szorosan összefügg – két külön eljárás, így a jelentkezés is külön-külön sajátos szabályok szerint történik. A felvételi eljárásban szakonként más és más vizsgatárgyak érettségi eredményét veszik figyelembe. Erre az érettségi jelentkezésekkor külön figyelmet kell fordítani.

Középiskolai, szakiskolai továbbtanulás

Aki 2008 szeptemberétől valamilyen középfokú iskolában akar továbbtanulni, annak február 15-ig a jelentkezési lapokat kell elküldenie a választott nevelési oktatási intézményekbe, a tanulói adatlapját pedig a Felvételi Központba. A lapok kitöltésében és eljuttatásában a tanuló általános iskolája segítséget nyújt. Az a szülő, aki gyermeke hat- vagy nyolc évfolyamos gimnáziumi jelentkezése esetén nem kívánja bevonni gyermeke általános iskoláját, az önállóan is eljárhat. A középfokú felvételi eljárással kapcsolatos részletes információ az Oktatási Hivatal honlapján (www.oh.gov.hu) található meg.

Címkék#oktatás
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában