Ország-világ

2008.02.24. 20:39

Verseny az uniós minimálbérekben

Angliában a magyarországi minimálbér ötszörösét fizetik ki legkisebb bérként, a szomszédos Ausztriában a három és félszeresét. Ha azonban tőlünk keletebbre megyünk, alacsonyabb kereseteket találunk. Igaz, lassan a leszakadók is felzárkóznak hozzánk. Arra kerestünk példákat, mennyi országonként a minimálbér, és mire futja belőle.

Fekete Klára

A 27 uniós tagország közül huszonegyben vezették be a minimálbér intézményét. A sort Luxemburg vezeti 1570 euróval (405 ezer forint), majd Írország következik, a harmadik helyen pedig Nagy-Britannia áll.

Ausztriában ettől az évtől senkinek nem adható bruttó 1000 euró (260 ezer forint) alatti összeg. Az osztrák minimálbéres munka főként a határ mentén ingázóknak éri meg az alacsonyabb megélhetési költségek miatt. Ennél magasabb összegű legkisebb keresetre számíthatnak azok, akik a munkaerőpiacot teljesen megnyitó Nagy-Britanniát vagy Írországot veszik célba. Nagy-Britanniában többek között a szakácsok, a pincérek, a konyhai kisegítők, a pizzafutárok számíthatnak minimális órabérre, ami 5,52 font. Heti 40 órás munkát feltételezve körülbelül bruttó 360 ezer forintot kaphatnak. Írországban egy kicsivel többet, 1499 eurót
(mintegy 380 ezer forintot) lehet keresni.

Nagyításhoz klikk a képre!
Érdemes azonban megjegyezni, hogy mindkét országban, különösen Angliában a magyarországinál jóval drágább az élet. Londonban például a szobabérlés havonta több mint 100 ezer forintba, a tömegközlekedés 18-28 ezerbe kerül, az étkezés pedig legalább 35 ezer forint, és ezzel a keresetünk felét már el is költöttük. Luxemburgban sem olcsó az élet, ha a lakásbérlésből indulunk ki, de több pénz megmaradhat, mint Angliában. Bulgáriában, Romániában és Magyarországon viszont még az alapvető szükségletekre se futja a minimálbérből.

Míg Magyarország a minimálbér uniós toplistáján tavaly a tizenharmadik helyen állt, azóta az egykori keleti blokk országai közül Lengyelország (282 euró) és Észtország (278 euró) is elénk került. Ha a tendenciát nézzük, akkor nagyon könnyen elképzelhető, hogy néhány éven belül a tizenhatodik helynél is hátrébb kerülünk: 2004 óta ugyanis Romániában a duplájára, Lettországban és Bulgáriában pedig 80 százalékkal emelték a minimálbért, míg nálunk csak 36 százalékkal, 258 euróra (69 ezer forintra). Igaz, a román minimálbér még mindig csak fele a magyarénak.

Nincs törvényileg meghatározott minimálbér Németországban, Cipruson, Dániában, Svédországban, Finnországban és Olaszországban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában