Ország-világ

2008.04.12. 23:12

30 napos határidőt adtak az orvosok a kormánynak

Akár szerződésük felbontására is hajlandóak az alapellátásban dolgozó orvosok, ha 30 napon belül nem kezdődnek érdemi tárgyalások a kormánnyal kieső bevételeik pótlásáról és a finanszírozásuk rendezéséről.

A Magyar Orvosi Kamara jogi segítséget nyújt az orvosoknak a felmondáshoz, ha nagy számban, több ezren döntenek így, és ügyüket nem sikerül végül rendezni. A kormánnyal való újabb tárgyalást az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének hévízi nagygyűlésén kezdeményezték szombaton, de azt nem tudni, hányan lennének hajlandóak szerződést bontani.

Az itthoni egészségügyi alapellátásban körülbelül 10 ezer orvos dolgozik, több mint 90 százalékuk vállalkozóként: közfinanszírozott közszolgáltatást vesznek át az államtól előre meghatározott finanszírozásért.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint a kormány eddig nem mutatott hajlandóságot a kieső vizitdíj és kórházi napidíj kompenzálására. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter négy alkalommal is tett ajánlatokat, de a szakma azokat elutasította. A kieső díjak mellett az orvosok el akarják érni azt is, hogy 2009. január 1-jétől állítsák vissza a 2007-től eltörölt amortizációs támogatást, tekintsék át az egész rendszer finanszírozását, a praxisokét pedig emeljék duplájára - utóbbi Éger Istvén becslése szerint éves szinten körülbelül 70 milliárd forint lenne az egész ágazatra nézve.

A 30 napos határidő és a szerződések felmondásának tervéről Éger István a Független Hírügynökségnek azt mondta: "nem a balhékeltés a céljuk", tárgyalni akarnak. A problémák megoldásához nem kellene parlamenti döntés, kormányzati szinten kezelhető lenne az ügy. Az április végén távozó Horváth Ágnes miniszter személye már "indifferens", a szakma mindenképpen szeretne kormányfői szinten egyeztetni, valamint a kisebbségi kormányzásra készülő MSZP parlamenti vezetőivel. Emellett "a miniszterelnök által kijelölt hiteles, érdemi döntésekre képes személlyel is tárgyalnának" - tette hozzá a MOK elnöke.

A kamara elnöke szerint a szerződéseket csak akkor érdemes felbontani, ha ezres nagyságságrendben döntenek így orvosok. Fontos az egységes fellépés az ügyben, és a MOK ehhez minden segítséget megad, nem kamarai tagoknak is: az egységes szerződésbontási anyagot minden orvos megkapja, összegyűjtik az igényeket, ezeket közjegyzővel hitelesítik, és csak akkor küldik el a felmondásokat a tb-nek, ha azok száma elér egy bizonyos mértéket. Ennek pontos nagyságáról még nem döntöttek - mondta Éger István.

A jog szerint a szerződések hatálytalanodásával elvesznek az orvosok jogai és ellátási kötelezettségei, onnantól elvileg nem felelnének a betegekért. "Egyetlen felelős politikus sem engedheti meg magának ezért, hogy néhány rongyos milliárdért szórakozzon 10 ezer orvossal, 10 ezer praxisteam-mel és ezen keresztül 10 millió emberrel" - fogalmazott Éger István.

Ezek is érdekelhetik