Ország-világ

2008.04.03. 18:09

Bridgestone gumigyárat avattak Tatabányán

Csütörtökön megnyitották Tatabányán a Bridgestone gumigyár üzemét. Az 50 milliárd forintból nyitott gyárban 185 új munkahely létesül - jelentette be a megnyitón Bencsik János polgármester.

Az ünnepségen jelen volt Shoshi Akawara , a Bridgestone igazgatótanácsának elnöke és Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) nemzetközi gazdasági kapcsolatok szakállamtitkára.

A Bridgestone tatabányai üzeme személyautókra és kisteherautókra gyárt majd gumiabroncsokat. Ez az első olyan gyár Európában, ahol a Bridgestone új BIRD (Bridgestone Innovative and Rational Development) technológiáját alkalmazzák. Ennek lényege, hogy a gyártás folyamata teljesen automatizált, az abroncs részegységeinek az előállításától a kész gumiabroncs ellenőrzéséig.

Az üzem hatvanhat hektáron épült fel a Tatabányai Ipari Parkban, Környe község közigazgatási területén. A Bridgestone Corporation-nak huszonnégy országban ötvenegy gyára van. Közép-Európában a lengyelországi poznani után a tatabányai üzem a második, amely gumiabroncsokat gyárt. Az üzem jelenleg 2000 darab abroncsot gyárt naponta, jövőre azonban a termelést a tervek szerint négyszeresére növelik.

Ezek is érdekelhetik