Ország-világ

2008.04.15. 15:20

Egyeztetést kezdeményez az OCÖ a félkatonai szervezetekről

Ötpárti egyeztetésre hívja a parlamenti pártok vezetőit az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) az általuk sürgetett, félkatonai szervezeteket betiltó törvény kapcsán. Erről hétfőn értesítették a pártokat, kedden délelőttig még nem érkezett visszajelzés - mondta el a Független Hírügynökségnek Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke.

Az OCÖ a "bakancsos, menetelős szervezetek betiltása és ezáltal a félelemmentes életet szavatoló törvénykezés elfogadása érdekében" hívja ötpárti egyeztetésre csütörtökre a parlamenti pártok elnökeit.

A romák azt szeretnék elérni - és ezt tekintenék a csütörtöki vita alapjának -, hogy törvényi szabályozással tiltsák meg politikai és társadalmi szervezetek számára egyenruha, egyenruha-részletek, vagy egyéb katonai jellegű elemek használatát, illetve fegyveres testületekre jellemző szervezettségi, ruházkodási, köszönési és magatartási minták alkalmazását. Tiltsák meg a politikai pártok számára az ilyen, félkatonai szervezetek létrehozását és támogatását, illetve törvényi szabályozással akadályozzák meg azt, hogy egy jogerősen betiltott és feloszlatott szervezet más néven alakuljon újjá.

Az egyeztetést azért tartják fontosnak, hogy egy ilyen szellemű új törvény elfogadásához az esetlegesen szükséges kétharmados támogatottság biztosított legyen.

Az OCÖ korábban már aláírásgyűjtést kezdeményezett a törvény megalkotása érdekében: az összegyűlt 68 ezer szignót március 6-án adták át Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek és Szili Katalin házelnöknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában