Ország-világ

2008.04.11. 12:42

Orbán-Gyurcsány 15:2

A Századvég és a Forsense 2008. március 18. és április 1. között politikai témájú közvélemény-kutatást végzett: a választópolgárok Gyurcsány Ferencről és Orbán Viktorról mondhattak véleményt 17 tulajdonság alapján. Az eredmény: Orbán-Gyurcsány 15:2.

Az imázsprofil vizsgálat azt mutatja, hogy Orbán Viktor a megkérdezettek szerint egyértelműen „őszintébb", „tapasztaltabb", „tisztességesebb", „megbízhatóbb", „az emberek problémáira odafigyelő", „megfontoltabb", „rugalmasabb", „érthetőbb", „közös megoldásokat kereső" és „hitelesebb" riválisánál, és a megkérdezettek szerint miniszterelnöknek is alkalmasabb.

Orbán-Gyurcsány 15:2

A Századvég és a Forsense által március második felében végzett közvélemény-kutatása 17 tulajdonság alapján vizsgálta Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor imázsprofilját. A tizenhét tulajdonság közül mindössze két olyan található, ahol legfeljebb 1-3 százalékponttal, de inkább Gyurcsány Ferencnek kedveznek az eredmények: a jelenlegi miniszterelnököt inkább tartják újító szelleműnek valamint hosszabb távon gondolkodónak mint Orbán Viktort.

Ezzel szemben tíz esetben is legalább tíz százalékponttal többen nevezték meg Orbán Viktort arra a kérdésre, hogy a két politikus közül melyikre jellemzőbb az adott tulajdonság. Ezek a jellemzők: „őszintébb", „tapasztaltabb", „tisztességesebb", „megbízhatóbb", „az emberek problémáira odafigyelő", „megfontoltabb", „rugalmasabb", „érthetőbb", „közös megoldásokat kereső", „hitelesebb". Különösen az „emberek problémáira odafigyelő" állítást tartották jóval nagyobb arányban jellemzőbbnek a volt miniszterelnökre nézve.

Nagyításhoz kattintson a képre!

Nagyításhoz kattintson a képre!
2007 szeptemberében is elkészítettük Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor imázsprofilját. Fél évvel ezelőtt is – egy kivételével – ugyanezeket a tulajdonságokat tartották Orbán Viktorra inkább jellemzőnek a válaszadók (akkor a „jobb megjelenésű" is szerepelt közöttük, míg most a „közös megoldásokat kereső" került előrébb). Ugyanakkor a szeptemberi imázsprofilban még öt olyan jellemvonás is szerepelt, amely Gyurcsány Ferenc esetében magasabb említést kapott.

Az emberek véleménye a jelenlegi miniszterelnökkel kapcsolatban leginkább a „közös megoldásokat kereső" tulajdonság esetében mutat negatív elmozdulást (-9 százalékpont). Továbbá a válaszadók ma már sokkal kevésbé látják „rugalmasnak", „magabiztosnak" és „újító szelleműnek" a miniszterelnököt (a csökkenés „a közös megoldásokat kereső" jellemvonás esetében tapasztalthoz hasonló). Gyurcsány Ferenc imázsprofiljának romlása mindazonáltal nem eredményezte automatikusan Orbán Viktor imázsprofiljának javulását, inkább azok tábora nőtt, akik nem tudnak válaszolni ezekre a kérdésre.

Még mindig a nyugdíjasok Gyurcsánya és a vidék Orbánja

Az imázsprofilok változásának szocio-demográfiai hátterét vizsgálva szembetűnő, hogy az iskolai végzettség emelkedésével párhuzamosan csökken a két politikus megítélése közti különbség. Ugyanakkor a fél évvel ezelőtti adatokhoz képest éppen a felsőbb iskolai végzettségűek között tapasztalható Gyurcsány Ferenc imázsprofiljának romlása.

Nagyításhoz kattintson a képre!

Nagyításhoz kattintson a képre!
Gyurcsány Ferenc imázsa a nagyobb településeken kedvezőbb, míg Orbánt inkább a vidéki kistelepüléseken élők tartják szimpatikusnak. A fővárosiak – az országos tendenciával ellentétesen – továbbra is az esetek többségében ugyanúgy vagy jobban ítélik meg a kormányfőt, mint a Fidesz elnökét. Különösen igaz ez az „újító szellemű" és az „inkább hosszabb távon gondolkodó" jellemzők esetében. Ezzel szemben Orbán Viktor csak az „emberek gondjaira odafigyelő" kategóriában kapott kiemelkedően sok említést a fővárosiaktól.

Gyurcsány Ferenc megítélése az életkor alapján is jobban megosztja a megkérdezetteket, mint Orbán Viktoré. Ez arra vezethető vissza, hogy a legidősebb korosztály körében sokkal jobb az imázsa, mint a fiatalabb korcsoportok esetében. Ez nem csupán a helyzetképre, hanem a változásra is igaz, hiszen a 60 éves és idősebb válaszadók körében volt a legkisebb mértékű a kormányfő imázsprofiljának átlagos romlása (-3 százalékpont). A legerőteljesebb romlást viszont a középkorúak (40-59 évesek) körében tapasztalni.

Orbán alkalmasabb miniszterelnöknek

Az elmúlt havi adatokhoz képest hat százalékponttal emelkedett azok aránya, akik Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc közül az egykori miniszterelnököt tartják alkalmasabbnak a kormányfői poszt betöltésére (37%), szemben a Gyurcsány Ferencet mögött álló 27 százalékkal – ez az érték már második hónapja változatlan. A pártválasztásukban bizonytalanok körében is fordult a kocka, eddig mintegy 10 százalékponttal nagyobb arányban tartották alkalmasabbnak Gyurcsány Ferencet, jelenleg azonban 24:17 arányban inkább Orbán Viktor a favorit ebben a csoportban is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában