Ország-világ

2008.04.07. 21:57

Szerdán fogadja az államfő Gyurcsány Ferencet

Az államfő szerdán fogadja az MSZP elnökét, Gyurcsány Ferencet, majd a többi parlamenti párt elnökével is négyszemközt tárgyal.

A köztársasági elnöknek a jelenlegi belpolitikai helyzetben az alkotmány és a jogszabályok szerint nincs tennivalója, de folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket, és egyeztet a pártelnökökkel - erről hétfőn beszélt Bicskén Sólyom László. Az államfő szerdán fogadja az MSZP elnökét, Gyurcsány Ferencet, majd a többi parlamenti párt elnökével is négyszemközt tárgyal.

A miniszterelnök az elmúlt héten informális beszélgetésen részletesen tájékoztatta Sólyom Lászlót a kialakult helyzetről. A köztársasági elnök úgy fogalmazott, hogy a szocialisták elszánták magukat a kisebbségi kormányzásra.

Az államfő szerdára hívta meg a szocialista párt elnökét, majd a következő napokban az ellenzéki pártok vezetőivel is tárgyal. Az egyeztetések jövő hétfőn Kóka János, az SZDSZ elnökének fogadásával zárulnak - tájékoztatott az államfő.

Sólyom László szerint már a népszavazás estéjén kiderült, hogy alapvető politikai változások kezdődnek. A Független Hírügynökség kérdésére az államfő azt mondta: jelenleg két kötelessége van: minisztereket kell felmentenie és kineveznie. Horváth Ágnes egészségügyi miniszter felmentését már múlt pénteken aláírta.

Az államfő az Országgyűlést csak akkor oszlathatja fel, ha a parlamenti többség egy éven belül négyszer vonja meg a bizalmat a miniszterelnöktől. Ha a parlament oszlatja fel önmagát, akkor új választást kell kiírnia - tette hozzá Sólyom László.

A köztársasági elnök hétfőn a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban tett látogatást, ahol helyi civilekkel és polgármesterekkel találkozott. Az államfő számára a BKV-sztrájk azt mutatta meg, hogy a főváros környékén élők milyen nagy számban veszik elő járműveiket, noha eddig a tömegközlekedést használták. A köztársasági elnök szerint versenyképes tömegközlekedésre van szükség. Mint mondta: a vasúti és a buszközlekedést integrálni kell és nem versenyeztetni. Az M0-ás körgyűrű tervezett északnyugati részéről az államfő úgy nyilatkozott, hogy nem vezethet át autópálya a pilisi erdők legértékesebb részein. Mint mondta: meg kell vizsgálni, hogy merre vezessen ez az út, ha egyáltalán szükség van rá.