Ország-világ

2008.04.23. 12:34

Tovább nőtt a két nagy párt támogatottsága közötti különbség

Tovább nőtt a két nagy párt támogatottsága közötti különbség, valamint a kormány munkáját negatívan megítélők aránya, illetve csökkent a szavazási kedv.

Egyebek mellett ezek derülnek ki a Századvég-Forsense friss elemzéséből, amelyet ezer ember megkérdezésével készítettek április 10-e és 17-e között.

A megkérdezettek 32 százaléka szavazna a Fideszre, és 10 százalékuk választaná az MSZP-t. Előbbi támogatottsága két százalékkal nőtt, utóbbié ugyanennyivel csökkent. A teljes felnőtt lakosságot tekintve jelenleg mind az MDF, mind az SZDSZ támogatottsága 2 százalékos.

A népszavazási kampány aktivizáló hatásának lecsengésével párhuzamosan csökkent a magukat biztos szavazóknak mondók aránya. Ha most vasárnap lennének a választások, akkor az emberek 61 százaléka voksolna, ez pedig hat százalékponttal marad el a márciusi adatoktól. 48 százalékuk biztosan tudja, hogy kire szavazna.

A biztos szavazó pártválasztók 69 százaléka támogatná a Fideszt most vasárnap- ez egy százalékkal több a márciusi adatokhoz képest. Az MSZP-re pedig 19 százalék voksolna, ami egy százalékos visszaesést jelent. Az MDF épp hogy elérné az 5 százalékot, az SZDSZ pedig négy százalékon állna.

A kormány tevékenységét negatívan értékelők aránya 72 százalék, ez február óta 12 százalékos emelkedést jelent. Eközben nem változott az ellenzék munkájáról kialakult kép: minden második megkérdezett negatív véleményt fogalmazott meg. A mindkét oldallal elégedetlenek aránya alig változott, 30 százalék.

A megkérdezettek 55 százaléka támogatná a kormány távozását, ami 7 százalékkal több a márciusi adatokhoz képest, és csupán 28 százalék van a kormány maradása mellett.

Tovább nőtt a különbség Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor támogatottsága között is. A volt miniszterelnököt a válaszadók 41 százaléka látná szívesen kormányfőnek, ami a múlt havi hat százalékpont után áprilisban újabb négy százalékpontos emelkedést jelent. A jelenlegi miniszterelnököt a válaszadók csupán 24 százaléka tartja alkalmasnak posztja betöltésére, ez három százalékos visszaesés.

A Századvég-Forsense ezer embert kérdezett meg április 10-e és 17-e között.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában