Ország-világ

2008.06.11. 15:38

23 veszélyes étrend-kiegészítő forgalmazását tiltották be

Helybenhagyta a Legfelsőbb Bíróság az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) határozatát, amely szerint betiltják 22, egészségre veszélyes étrend-kiegészítő forgalmazását.

Az országos tisztifőorvos szerdai közleménye szerint a betiltott készítményekben igen magas a vitamin, a koenzim Q10 és flavonoid tartalom, illetve olyan gyógynövények és növényi porok vannak bennük, amelyek nem megengedettek.

Az ÁNTSZ illetve a Legfelsőbb Bíróság ítélete szerint tilos az ország területén forgalmazni: a Free Fhoice Daily Basic Formula napi csomagját, a Free Choice Mega Daily Formula napi csomagját, a Free Choice Medium Daily Formula napi csomagját, a Dr. Fit A&D Vitamin 10000/400 NE nevű tablettát, a Dr. Fit B1-Vitamin 250 mg kapszuláját, a Dr. Fit B1Vitamin 500 mg kapszuláját, a Dr. Fit Niacin 100 mg tablettáját.

Ezen kívül szintén tilos árusítani: a Dr. Fit B-Komplex kapszulját, a Dr. Fit Multi C port, a Dr. Fit Multi C light port, a Dr. Fit C 5000 napi csomagját. a Dr. Fit, Fit Kid C narancsos, C-vitamin gyerekeknek nevű tablettát, a Dr. Fit Q 10 Koenzim Q 10 lecitinnel kapszulát, a Nutrina Szelíd béltisztító formula 21 napi csomagját, a Dr. Fit CardionolTM - 21 napi csomagját, a Nutrina PMS Formula - 21 napi csomagját.

Tilalmi listára került még: a Nutrina Menopause Klimax Formula - 21 napi csomagja, a MaximanTM An Adaptogenic Supplement for Men kapszula, a Nutrina Refresh Express-Frissítő italpor C-vitaminnal és elektrolitokkal nevű termék, a Nutrina Sniffless Formula helps maintain healthy and strong immune function - 28 napi csomagja, a Sea Salt Tengeri só tabletta, valamint a Nutrina Flu Bomb Formula - 14 napi csomagja.

Az OTH határozata szerint ezen kívül szintén tilos forgalmazni a Libidfit elnevezésű kapszulát, mint étrend-kiegészítőt.

Az országos tisztifőorvos felhívja a figyelmet, hogy azok az étrendkiegészítők, amelyeket nyilvántartásba vettek és súlyos hibák merültek fel velük szemben, zöld színű pipával megtalálhatók az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában