Ország-világ

2008.06.17. 18:50

Az SZDSZ nem támogatja a boltok vasárnapi bezárását

Az SZDSZ nem támogat egyetlen olyan javaslatot sem, amely növeli munkanélküliséget, csökkenti a gazdaság versenyképességét, és hatalmi szóval akarja megmondani embereknek, hogyan osszák be a saját idejüket.

Az SZDSZ nem támogat egyetlen olyan javaslatot sem, amely növeli munkanélküliséget, csökkenti a gazdaság versenyképességét, és hatalmi szóval akarja megmondani embereknek, hogyan osszák be a saját idejüket - fogalmazott Gusztos Péter SZDSZ-es országgyűlési képviselő kedden a KDNP szabad vasárnapról szóló kampányával kapcsolatban. A liberálisokat aggodalommal tölti el, hogy a kisebbségi kormány is hajlandóságot mutat az üzletek vasárnapi bezárására, ami a szabad vasárnap bevezetésével járna.

Az SZDSZ azt szeretné megtudni a KDNP-től: valóban azt gondolják-e, hogy a boltok vasárnapi bezárásával kell az embereket templomba késztetni vagy kényszeríteni.

Az SZDSZ-t aggodalommal tölti el az, hogy a kisebbségi kormány is hajlandóságot mutat az üzletek vasárnapi bezárására - mondta Gusztos Péter. Ennek kapcsán a szociális és munkaügyi minisztertől azt kérdezi az SZDSZ, hogy a kormánynak vannak-e számításai arról, hány ember veszítené el állását, ha a törvényhozás úgy döntene, hogy állami kényszerrel bezárja a boltokat, illetve leállíttatják vasárnap a munkahelyek nagy részét. Ráadásul a liberális politikus szerint az egyik, a vasárnapi zárva tartást támogató áruházlánc úgy próbál piaci előnyt szerezni magának, hogy az állammal akarja bezáratni a hét utolsó napjaira a nála nagyobb konkurens cégeket.

A szabad vasárnap bevezetése kapcsán a KDNP módosítaná a Munka Törvénykönyvét és a kereskedelmi törvényt. A 2005-ös kereskedelmi törvényt a kereszténydemokraták elképzelése szerint kiegészítenék azzal, hogy a kereskedők kötelesek lennének munkaszüneti napokon, vasárnap és december 24-én, 14 órától üzleteiket zárva tartani, de ettől eltérhetnének évente legfeljebb 12 vasárnapon. Kinyithatnának vasárnap akkor is, ha ehhez nincs szükség alkalmazottra. Nem kellene bezárni vasárnap a kisebb virág- és édességüzleteket, benzinkutakat sem. Húsvétkor és pünkösd vasárnap azonban ezek az engedmények nem lennének érvényesek, akkor minden zárva lenne - derül ki a tervezetből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában