Ország-világ

2008.06.24. 15:45

Biztos, de mérséklődő Fidesz fölény

Júniusban csökkent a két nagy párt közötti támogatottsági különbség. Ennek oka, hogy a Fidesz szavazótábora hibahatárt meghaladó módon csökkent májushoz képest. Ugyanakkor az MSZP érdemben nem tudta növelni szavazói arányát. A Fidesztől távozók a bizonytalanok számát növelték. <br>

A Századvég és a Forsense közös választáskutatási programjának júniusi adatfelvétele nem tapasztalt lényeges választói aktivitásváltozást június hónapban: a megkérdezettek 58 százaléka menne el biztosan szavazni, ha a hétvégén országgyűlési választásokat rendeznének. Ez az érték két százalékponttal alacsonyabb a múlt havi adatnál. Valamivel nagyobb mértékben (4 százalékponttal) csökkent a pártválasztók aránya: júniusi felmérésünk szerint a megkérdezettek mindössze 45 százaléka nevezett meg olyan pártot, melyre szavazna. Némileg emelkedett a pártválasztásukban bizonytalanok (+4 százalékpont), illetve a pártpreferenciájukat eltitkolók (+1 százalékpont) együttes aránya is (46%).

2008. június folyamán tovább folytatódott a két nagy párt támogatottsága közti különbség csökkenése. Míg májusban 17 százalékponttal vezetett a Fidesz a teljes sokaságon belül, addig júniusra 11 százalékra csökkent ez a különbség. A változás elsődlegesen a Fidesz táborának jelentős, öt százalékpontos csökkenésére vezethető vissza (30%-ról 25%-ra), emellett az MSZP támogatottsága 13 százalékról 14 százalékra emelkedett. A Fidesz szavazótábora azon a 25-30 százalékos tartományon belül mozog, amelyben 2006-os választások óta folyamatosan található. Ezzel szemben az MSZP még mindig nagyon távol van a 2006 nyarán mért 20 százalékos támogatottságtól. Az összes megkérdezett körében mind az SZDSZ, mind az MDF két százalékos támogatottságot élvez. Ez az SZDSZ esetében egy százalékos felfelé történő elmozdulást jelent.

Gyurcsány Ferenc és orbán Viktor ritkán férnek meg egy asztal mellett

Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor ritkán férnek meg egy asztal mellett
A biztos szavazó és pártot is választó szavazók köre enyhén csökkent májushoz képest: jelenleg az összes válaszadó 36 százaléka sorolható ebbe a kategóriába. E csoporton belül csak kisebb mértékű a csökkenés a két nagy tábor között: a Fideszre 63 (-2 százalékpont), míg az MSZP-re 26 százalékuk szavazna. Ez egyben azt is jelenti, hogy az összes megkérdezett körében megfigyelt különbségmérséklődés nagyobb részt a kevésbé biztos preferenciával rendelkezőket, a holdudvar „külső peremét" érintette.

A két kisebb parlamenti párt közül az MDF támogatottsága továbbra is 5 százalék, az SZDSZ-é viszont e kategórián belül is kis mértékben emelkedett, jelenleg 3 százalék.

A relatív többség továbbra is a kormány távozását szeretné

A pártpreferenciákhoz hasonlóan a politikai attitűdökre, preferenciákra vonatkozó egyéb kérdések is a két politikai oldal támogatottsága közti különbség mérséklődését mutatják. Ennek megfelelően a kormány és az ellenzék megítélése közti különbség csökkenése is tovább folytatódott. Júniusban a megkérdezettek 63 százaléka ítélte meg negatívan a kormány tevékenységét (-6%), és 56% az ellenzékét (+3%). Hosszabb idő után újra valamivel nagyobb arányban elégedetlenek a saját oldalukhoz tartozó politikusok munkájával a Fidesz szimpatizánsai (17%), mint az MSZP-szavazók (15%).

A megkérdezettek relatív többsége, 45 százaléka továbbra is támogatná a kormány leváltását, de ez egyben négy százalékpontos csökkenést is jelent a kormányváltók májusi táborához képest, s 10 százalékpontos csökkenést április óta. Ezzel párhuzamosan 5 százalékkal növekedett a kormányt megtartani szándékozók aránya (35%). Szintén változás a múlt hónaphoz képest, hogy a bizonytalan pártválasztásúak körében immár azonos (37-37%-os) a támogatottsága mindkét lehetőségnek.

Ha öt opció közül választhatják ki a megkérdezettek, hogy az ország jelenlegi gondjaira szerintük mi volna a legjobb megoldás (MSZP vagy Fidesz kormány, a jelenlegi vezetővel (Gyurcsány ill. Orbán) vagy nélküle, s ötödik opcióként pedig egy, a jelenlegi pártoktól független új politikai erő hatalomra kerülése), akkor a korábbi eredményekhez képest két fontos eltérést tapasztalni. Egyfelől csökkent a két párt támogatottsága közti eltérés: a legnagyobb ellenzéki párt számára kedvező két opció együttes támogatottsága jelenleg 27% a teljes mintán belül (-3 százalékpont április óta), ugyanakkor az MSZP-nek kedvező két kategória valamelyikét együttesen választók aránya 25% (+4 százalékpont). A másik jelentős változás a nem létező ötödik lehetőség, a jelenlegi pártoktól független harmadik erő támogatottságának emelkedése. A júniusi felmérésben a kérdezettek 38 százaléka választotta volna ezt az opciót, ami jól kifejezi a meghatározó politikai erőkkel való elégedetlenség mértékét.


Az előrehozott választások kérdése megosztja a választókat

Júniusi felmérésünkben – a korábbi hónapokhoz hasonlóan – két olyan kérdés is szerepelt, mely a korábbi kormányválsággal kapcsolatos. A jelenlegi politikai helyzet öt lehetséges megoldása közül a válaszadók relatív többsége, 44 százaléka (-5%) támogatná az előrehozott választásokat. A koalíció helyreállítása és a Gyurcsány Ferenc vezette kisebbségi kormányzás ugyanakkora, 14 -14%-os támogatottságot tudhat maga mögött, míg a Gyurcsány Ferenc nélküli kisebbségi kormányzást, és a nélküle helyreálló koalíciót 6-6% támogatná. Így összességében a válaszolók 40%-a támogatja, hogy valamilyen formában az MSZP vezette kormány maradjon 2010-ig. Relatív többségbe kerültek azok (46%), akik szerint az MSZP képes 2010-ig kisebbségben kormányozni. A szkeptikusok aránya 43%-ra esett vissza (-5% májushoz képest).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában