Ország-világ

2008.06.12. 16:10

Felülvizsgálják a melegfelvonulást elutasító határozatot

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) felülvizsgálja azt a határozatát, amelyben elutasították a július 5-ére bejelentett melegfelvonulást - mondta csütörtökön a BRFK bűnügyi helyettese.

Bodnár Zsolt szerint folytatják a tárgyalást a felvonulást bejelentő Szivárvány Misszió Alapítvánnyal. A rendőrség nem zárja ki, hogy a menet végül mégis az Andrássy úton lesz, amelynek kereszteződéseit időszakosan lezárnák.

Közleményben tiltakoztak szerda éjszaka a leszbikusokat, melegeket, biszexuálisokat és transzszexuálisokat képviselő szervezetek, mert a rendőrség első körben nem engedélyezte idén a július 5-ére tervezett, évek óta azonos helyszínen megtartott Meleg Méltóság Menetet. A felvonulást az elmúlt években is Andrássy úton tartották, a rendőrség idén forgalmi okokra hivatkozva nem engedélyezte a menetet. A hatóság a felvonulás helyett - ahogy fogalmaztak - álló rendezvényt javasolt a Városligetnél, az 56-osok terén.

Lévai Katalin MSZP-s európai parlamenti képviselő csütörtökön szintén közleményben tiltakozott a határozat ellen, szerint elfogadhatatlan a rendőrség döntése. Lévai Katalin úgy vélte, hogy az elutasítás indoklása nem állta meg a helyét. "Hetekig lehetett lacikonyhás és mozgóvécés happeninget rendezni az ország háza előtt, több száz rendőr védelmezi a homofób Magyar Gárda fellépéseit, miközben képtelenek megvédeni egy békés felvonulás résztvevőit" - írta a képviselő.

Bodnár Zsolt, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese csütörtökön rögtönzött sajtótájékoztatón számolt be a rendezvénnyel kapcsolatos fejleményekről. Közölte, hogy a BRFK felülvizsgálja első döntését, és új tárgyalásokat folytatnak a szervező Szivárvány Misszió Alapítvánnyal. A rendezvényt a közlekedés aránytalan akadályozása miatt utasították el kedden. Korábban a rendőrség a Pesti alsó Rakpart - Margitsziget útvonalat ajánlotta, vagy álló rendezvény megtartását az 56-osok terén, de a szervezők ezt nem fogadták el.

A rendőrség az eredeti kérelmet elutasította, de az új tárgyalások eredményeként az is előfordulhat, hogy mégis az eredeti útvonalon lesz a felvonulás az Andrássy úton - viszont nem teljes, hanem időszakos útlezárásokkal. A rendőrség 1000-1200 felvonulóra számítana, ám egy esetleges ellendemonstrációra is felkészülne.

Egyelőre nem tudni, mikor lesz végeredménye a tárgyalásoknak.

Demszky kiáll a melegfelvonulás mellett

Demszky Gábor főpolgármester szerint nem akadályozná a forgalmat a július 5-ére tervezett fővárosi melegfelvonulás, ezért abban bízik, hogy a rendőrség végül hozzájárul a megtartásához.

A főpolgármester szerint a melegfelvonulás - "jóllehet sokak érzékenységét sérti" - több ezer embernek ad alkalmat arra, hogy nyilvánosan kifejezze meggyőződését, és küzdjön a melegek esélyegyenlőségéért. Emellett meglátása szerint ki kell állni, különösen a jelenlegi helyzetben, amikor Budapest utcáin is "egyre gyakoribbak a kisebbségek ellen uszító, gyűlöletkeltő" megmozdulások, amelyek "sajnos bőven kapnak muníciót a szélsőségre kacsintgató jobboldali pártoktól".

Leszögezte, hogy Budapest nemet mond az agresszív szélsőségeseknek. Jelezte azt is, hogy szándékában áll személyesen is részt venni az eseményen, hogy nyomatékot adjon a meggyőződésének: Budapest szabad és toleráns város, ahol valamennyi kisebbség bátran vállalhatja identitását.

Az Amnesty International szerint aggályosak a rendőrség indokai

Az Amnesty International emlékeztet, hogy a korábbi években is az Andrássy úton tartották a melegfelvonulást, ráadásul hasonló útlezárásokra más rendezvények miatt is volt már példa. A szervezet szerint emiatt nem lehetne korlátozni a felvonuláson résztvevők gyülekezési jogát. Leszögezik, hogy a békés célú gyülekezés alapvető emberi jog, amelyet az Alkotmány mellett több egyezmény is rögzít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában