Ország-világ

2008.06.18. 10:17

Gyarapodtak a leggazdagabbak, új milliárdos a Top 10-ben

Idén már csak ötmilliárd forint feletti vagyonnal lehetett bejutni a 100 leggazdagabb magyar közé. A hetedik alkalommal megjelenő 100-as listát ismét Demján Sándor vezeti. Második Csányi Sándor, harmadik helyen pedig Várszegi Gábor áll.

Idén már az ötmilliárd forint feletti vagyonnal lehetett bejutni a top-100 elit listájára. A Napi Gazdaság kiadásában holnap megjelenő 2008-as kiadványt Demján Sándor vezeti, aki a tavalyi rangsorhoz hasonlóan Csányi Sándort és Várszegi Gábort előzi meg.

Az összeállítást idén először három lista egészíti ki, ezekben az ötven legdinamikusabb fiatal, a huszonöt legsikeresebb asszony mellett a hazánkban élő huszonöt sikeres és gazdag külhoni üzletembert találni.

Pénzügyi befektetések, kereskedelem, informatika de legfőképpen ingatlanbefektetések szerepelnek a leggyakrabban a tehetős magyarok névjegyén. Az idén, ezúttal hetedik alkalommal megjelenő A 100 leggazdagabb című kiadvány „erősorrendjében" az eltelt közel egy év az élmezőnyben nem hozott jelentős változást. Az élen immár második éve Demján Sándor áll, aki egy év alatt újabb 40 milliárd forinttal gyarapította vagyonát. Ez, tekintetbe véve a TriGránit egyre nagyobb mértékű kelet-európai és oroszországi fejlesztéseit egyáltalán nem túlzás, s ezt a vagyonnövekményt a subprime-válság kedvezőtlen hatásai sem érintették jelentősen. Nem így, a dobogó második fokán álló Csányi Sándort, akinek érzékeny veszteséget okozott az OTP részvényárfolyamának csökkenése. A tavalyival egyező első öt közül még Leisztinger Tamás cégeinek teljesítménye érdemel figyelmet - nem csupán ingatlanfejlesztései, hanem a Forrás Rt.-is szép nyereséget hozott. Mint ahogyan Bige Lászlónak is jól jött a mezőgazdasági árak megugrása - ez ugyanis magával hozta a műtrágyák iránti igény ugrásszerű növekedését. Jó érzékkel erre már évek óta fejlesztésekkel készült.

Váratlanul az első tíz közé küzdötte fel magát Kovács Gábor. A jelentős műgyűjteményéről és a Kogart Galériáról ismert üzletember az egykori Sasad téesz ingatlanvagyonát értékesítette a közelmúltban, s ezzel szökkent a top-10-be.

Az elmúlt évben tovább nőtt a Brókernet három alapítójának vagyona is. Az immár kibővült tevékenységgel rendelkező biztosítási brókercég értékét szakértők 80-100 milliárd forintra teszik. Mi ennél szolidabb, 60 milliárdos értékkel számoltunk, s így illesztettük a rangsorba a „3 K-t" - azaz a Kostevc, Kutvölgyi, Kósa triót. Tavaly is jól teljesített - és bővült - a Fornetti. Palásti József „pogácsabirodalma" immár Ukrajnától Dubaiig terjed, s a kecskeméti székhelyű cég Európa második legnagyobb franchise-hálózatát üzemelteti.

Még egy figyelemre méltó jelenség: nagyon úgy tűnik, hogy a Rubik-kocka után egy másik korszakalkotó magyar találmány is világsikert arat. Darvas Ferenc nanotechnológián alapuló laboratóriumi berendezései ugyanis már tavaly megkezdték diadalútjukat a világ nagy vegyipari és gyógyszerészeti cégeinél - ennek következtében a Darvas cégcsoport értéke is jócskán emelkedett.

A 100 leggazdagabb idei kiadása meglehet túlzottan kedvező képet mutat a magyar gazdaságról, hiszen fejlődésről, terjeszkedésről és nemzetközi mércével mérve is jó teljesítményekről ad számot. Mindez nem feledtetheti az alapvető strukturális és pénzügyi gondokat - amelyekkel a leggazdagabb magyaroknak - idén is szembe kell nézniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában