Ország-világ

2008.06.17. 18:39

Hat új benzinkút az új sztrádaszakaszokon

Hat helyen adnak át hamarosan új benzinkutakat és pihenőhelyeket a magyarországi gyorsforgalmi utak mentén. Az üzemanyagtöltő állomások új útszakaszokon épülnek, egy-egy az M3-as, és az M0-ás mentén, négy pedig az M7-en. A benzinkutak üzemeltetői több mint 3 milliárd forintot fizetnek a költségvetésnek.

A hat kút közül egyet az M3-on Kálmánházánál, egyet az M0-nál Alacskánál, míg négyet az M7-es mellett, Balatonlellénél, Balatonkeresztúrnál, Zalakomárnál, illetve Becsehelynél építenek. Pályázaton kettőt a Shell Hungary Zrt., míg hármat a Mol Nyrt. nyert el, az M7-es becsehelyi tenderében még nem hirdették ki győztest.

A gyorsforgalmi úthálózat vagyonkezelője, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ Független Hírügynökséghez kedden eljuttatott közleménye szerint a tendernyertesek egyszeri díjként több mint 3 milliárd forintot fizettek ki, míg efelett évente összesen 70 millió forintos fix díjat, továbbá a leendő benzinkút forgalomarányos bevételének 0,5 százalékát is ki kell fizetniük.

Az M3-as sztrádán, Kálmánháza közelében épülő benzinkút ingatlanhasznosítási pályázatát a Shell Hungary Zrt. nyerte el egyszeri díjként fizetendő 450 millió forinttal, illetve évente teljesítendő 12 millió forintos fix díjjal és a forgalomarányos bevétel 0,5 százalékával. A töltőállomás használatbavétele októberben várható.

Az M0-ás körgyűrű 38. kilométerszelvényénél, Alacskánál a Mol Nyrt. építkezhet, melyért egyszeri 613 millió forintot, illetve évente 14 millió forintos fix díjat és a forgalomarányos bevétel 0,5 százalékát kell teljesíteniük. A nyitást szeptember végére tervezik.

Az M7-es 138. kilométerszelvényénél, Balatonlellénél épülő benzinkutat szintén a Mol fejlesztheti egyszeri 766 millió forintért, illetve éves díjként 20,4 millió forintért és a forgalomarányos bevétel 0,5 százalékáért. A nyitást itt is szeptember végére tervezik.

Október elején várható az átadása az M7-esen Balatonkeresztúrnál, a Shell által épülő töltőállomásnak. Ezért egyszeri díjként 625 millió forintot, illetve évente 12 millió forintos fix díjat és a forgalomarányos bevétel 0,5 százalékát kell fizetnie a nyertesnek.

Zalakomárnál az M7-es 193. kilométerszelvényénél megvalósuló töltőállomás kivitelezéséért a Mol 564 millió forintot fizetett, illetve további évente 12 millió forintos fix díjat és a forgalomarányos bevétel 0,5 százalékát kell teljesítenie. A nyitást a harmadik negyedév végére tervezik.

Az M7-es 227. kilométerszelvényénél Becsehelynél épülő benzinkút pályázatát június 10-én bontották fel, jelenleg a beérkezett pályázatok értékelése zajlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában