Ország-világ

2008.06.17. 23:16

KDNP: a szabad vasárnap az európai társadalmak vívmánya

Az SZDSZ-es Gusztos Péter egy kiterjedt összeesküvést vizionál, amikor a KDNP Szabad Vasárnap Chartájának aláírása mögött azt a szándékot látja, hogy a kereszténydemokraták az embereket templomba akarják kényszeríteni - így reagált Frivaldszky Gáspár, a szabad vasárnappal kapcsolatos kampány koordinátora a liberális párt ügyvivőjének szavaira.

Gusztos Péter kedden azt kérdezte a KDNP képviselőitől: valóban azt gondolják-e, hogy a boltok vasárnapi bezárásával kell az embereket templomba késztetni vagy kényszeríteni.

Frivaldszky Gáspár keddi közleményében emlékeztet arra, hogy a kezdeményezést egyebek mellett az MSZOSZ is támogatja. A Kereszténydemokrata Néppárt álláspontja szerint a szabad vasárnap az európai társadalmak olyan szociális vívmánya, amely komoly értéket képvisel.

A KDNP szerint Gusztos Péter keddi nyilatkozata egy társadalmi támogatottság nélkül maradt törpepárt identitását kereső, kétségbeesett próbálkozása arra, hogy ne a pártja vezetőinek hatalmi harcáról, illetve az ország katasztrofális gazdasági állapotáról szóljanak a híradások - olvasható a közleményében. A Szabad Vasárnap Chartát aláíró 12 szervezet arra törekszik, hogy a vasárnapi munkát a társadalmilag feltétlenül szükséges mértekre szorítsa vissza. A KDNP nem akar beleszólni abba, hogy az emberek mivel töltik a vasárnapjukat.

Az SZDSZ ügyvivője szerint tömeges elbocsátások várhatók. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének felmérései szerint viszont ma Magyarországon a kereskedelemben 20-25 százalékkal dolgoznak többet az alkalmazottak hetente, mint azt a Munka Törvénykönyve lehetővé tenné. A boltok vasárnapi nyitva tartásának - az európai gyakorlathoz hasonló - korlátozása így valójában nem járna elbocsátásokkal - zárul a KDNP közleménye.

Az SZDSZ nem támogat egyetlen olyan javaslatot sem, amely növeli munkanélküliséget, csökkenti a gazdaság versenyképességét, és hatalmi szóval akarja megmondani embereknek, hogyan osszák be a saját idejüket - fogalmazott Gusztos Péter SZDSZ-es országgyűlési képviselő kedden a KDNP szabad vasárnapról szóló kampányával kapcsolatban.

A szabad vasárnap bevezetése kapcsán a KDNP módosítaná a Munka Törvénykönyvét és a kereskedelmi törvényt. A 2005-ös kereskedelmi törvényt a kereszténydemokraták elképzelése szerint kiegészítenék azzal, hogy a kereskedők kötelesek lennének munkaszüneti napokon, vasárnap és december 24-én, 14 órától üzleteiket zárva tartani, de ettől eltérhetnének évente legfeljebb 12 vasárnapon. Kinyithatnának vasárnap akkor is, ha ehhez nincs szükség alkalmazottra. Nem kellene bezárni vasárnap a kisebb virág- és édességüzleteket, benzinkutakat sem. Húsvétkor és pünkösd vasárnap azonban ezek az engedmények nem lennének érvényesek, akkor minden zárva lenne - derül ki a tervezetből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában