Ország-világ

2008.06.19. 08:55

Kevesebben vagyunk nagyon büszkék magyarságunkra

A magyarok 32 százaléka nagyon büszke arra, hogy ehhez a nemzethez tartozik, ami 8 százalékkal kevesebb, mint három évvel korábban.

Ráadásul 16 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik szégyenkeznek valamiért, ami az országhoz köthető - derül ki az Image Factory és a Tárki felméréséből. A legtöbb ember számára a sportsikerek táplálják a nemzeti büszkeséget, de jó érzés tölti el őket, ha a magyar tudósokról, a konyhaművészetről, vagy a magyar lányok szépségéről van szó.

A válaszadók háromnegyede egyetértett abban, hogy szívesebben lenne magyar, mint más ország polgára, ez megegyezik a három évvel ezelőtti kutatás eredményeivel. A megkérdezettek 59 százaléka viszont azt mondta, hogy kevésbé tud büszke lenni az országra, mint szeretne. Ez 10 százalékos növekedés három év alatt.

Hankiss Elemér szerint a magyarokra a túlzó büszkeség és a szégyenérzet kettőssége jellemző, ami a tájékozatlanságból fakad. Sokan büszkék például a magyar tudósokra, pedig utoljára a múlt század harmincas éveiben voltak igazán kiemelkedő tudományos teljesítmények, a szociológus szerint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában