Ország-világ

2008.06.02. 11:32

Lassan magára talál a gazdaság

Az év második felében a magyar gazdaság kimászik a tavalyi mély gödörből, és az Európai Unió átlagánál már gyorsabb, de az új tagállamokénál lassúbb növekedést produkál.

A gazdaság fokozatos, de még lassú élénkülését jelzik már az első negyedévi adatok is. A GDP bővülése - a naptárhatással korrigálva - még egy százalék alatt volt, de ez már gyorsabb ütem a 2007. véginél - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzéséből.

A növekedés éves átlaga a GKI szerint legvalószínűbben 2,7 százalék lehet idén, ami ugyan több, mint a duplája a tavalyi 1,3 százaléknak, de még mindig jócskán alatta marad a kívánt minimum négy százaléknak. A gazdaság tempóját meghatározó ipari termelés és export - a lassuló uniós növekedés miatt - valamelyest visszavesz idén, de az ipar 2008-ban várható 6 százalékos, a kivitel 10 százalékos gyarapodása jó teljesítmény lehet.

A gazdaság némi magára találását mutatja a beruházások alakulása. Áprilisig a visszaesés jelentős, majdnem öt százalék volt, ami az állami fejlesztések korábbi jelentős visszafogásának hatása. Az év egészében prognosztizált 4 százalék javulás az uniós támogatással induló beruházásoktól várható. A külkereskedelmi mérleg nullszaldós lesz a GKI szerint, 9 százalékos növekedésével az import lényegében beéri a kivitelt, ami a beruházások és a lakossági fogyasztás növekedésének következménye lesz (mindkettőben jelentős az importhányad).

A bruttó átlagkeresetek hat és fél százalékos emelkedése már az első négy hónapban is megközelítette a 6,8 százalékos inflációt, az év egészében 6,2 százalékos (december végén 5 százalékos) drágulás mellett a keresetek nyolc és fél százalékkal lesznek magasabbak, mint tavaly. A bérekben nyílik az olló az üzleti élet és a költségvetés között. Míg 2002 után a közpénzből fizetett alkalmazottak jelentősen nagyobb növekményt élveztek, az államháztartási konszolidáció miatt a tendencia megfordult. A magángazdaságban a bérnövekedés viszont már szétfeszíti az országos bérajánlásban kialkudott 5-7,5 százalékos keretet: idén eddig 11 százalék a bruttó bérek gyarapodása, ami az első negyedévben 2 százalék reálkereset-javulást eredményezett. A költségvetési szektorban 2008-ban stagnálás várható.

A GKI a forint visszagyengülésével számol, az év átlagában 250-es euróárfolyammal kalkulál. A jegybanki alapkamat csökkentése pedig szerintük is elkerülhetetlen lesz - ami egyebek mellett a forint kurzusát is gyengíteni fogja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában