Ország-világ

2008.06.17. 15:23

Lassú növekedési pályán marad a magyar gazdaság

A magyar bruttó hazai össztermék (GDP) az első negyedévi lassú, 1,7 százalékos növekedése után az év egészére várhatóan 2,2 százalékkal emelkedik.

A viszonylagos javulás oka, hogy a mezőgazdasági termelés az idén 10-15 százalékkal bővülhet a kedvezőnek látszó időjárás miatt, és az év második felében további növekedési impulzust adhatnak az EU-forrásokból meginduló állami beruházások - derül ki a Kopint-Tárki Zrt. idei második konjunktúrajelentéséből, melyet sajtótájékoztatón mutattak be kedden Budapesten.

Palócz Éva, a kutatóintézet vezérigazgatója elmondta: az első negyedévben visszaeső beruházásoknak 2008 egészében enyhe, 3 százalékos növekedése várható, ami az állami és vállalati beruházások fellendülése miatt következhet be.

A lakossági fogyasztás várhatóan stagnál az idén, a háztartások jövedelmi viszonyai legfeljebb csak kismértékben javulnak. A bruttó keresetek nominálisan 8 százalékosra várható növekedési üteme ellenére a magasabb infláció és a némileg megnövekedett adóterhelés miatt csak mintegy 1 százalékos reálkereset növekedés várható erre az évre.

A Kopint-Tárki megállapítása szerint a maunkaerőpiaci tendenciák is kedvezőtlenül alakulnak az idén, mivel a várakozások szerinti 0,5 százalékponttal csökkenő foglalkoztatás mellett a munkanélküliség 8 százalék körüli szinten marad.

A kutatók az idei inflációs várakozásokat a korábbi 6 százalékról 6,5 százalékra kényszerültek emelni, elsősorban a kiugró májusi olaj- és élelmiszerárak folytatódó növekedése miatt. A forint euróárfolyama ugyanakkor erős maradhat, éves átlagban az idén és jövőre is 252 forint körül lehet.

Nagy Katalin vezető kutató közölte: a világgazdasági növekedés az idén mintegy 3,5 százalék lehet, ami a konjunktúra intézet korábbi előrejelzésénél 0,6 százalékponttal alacsonyabb. A növekedés lassulásának egyik legfőbb oka, hogy az olajár szinte megállíthatatlanul, hónapról-hónapra emelkedik, és az irányadónak tekintett Brent nyersolaj hordónkénti ára május közepén 136 dollár volt, ami duplája az egy évvel korábbinak, és az év elejéhez képest is mintegy 40 százalékkal emelkedett. A kutatók várakozása szerint az olaj ára éves átlagban 120-123 dollár is lehet.

Bartha Attila kutatási igazgató kiemelte, hogy az EU-27 tagországa esetében 2008-ra 2,1 százalékos átlagos gazdasági növekedést prognosztizálnak a kutatók. Az új 12 EU-tagország átlagos gazdasági növekedése várhatóan 5,2 százalék lesz. Az idei gazdasági növekedési várakozások közül kiemelkedik 7,5 százalékkal Szlovákia, 6,8 százalékkal Románia, és 6 százalékkal Lengyelország, míg a sereghajtók között található a stagnáló Lettország, az 1 százalékos növekedést elérő Észtország, és a várhatóan 2,2 százalékos növekedést elérő Magyarország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában