Ország-világ

2008.06.16. 17:56

MDF: törvénytelenül szüntették meg a Magyar Vasúti Hivatalt

Katona Kálmán szerint hiba volt megszüntetni a Magyar Vasúti Hivatalt, ráadásul alkotmányellenesen tették ezt meg, egy kormányrendelettel.

Csak a vasúttörvény módosításával szüntethetik meg ugyanis a hivatalt, az erről szóló előterjesztés viszont még az Országgyűlés előtt van - mondta hétfőn újságíróknak az MDF-es parlamenti képviselő.

A vasúti hivatal nemcsak a MÁV-nak volt fontos, hanem azért is, mert a vasúti piacnyitás önálló szabályozó hatóság nélkül nem lehet sikeres. Már most 24 személyszállításra és 18 áruszállításra jogosult vasúttársaság van itthon, és ez még csak a kezdet. Szükség van a piacnyitásnál egy független hivatalra, amely nem tesz különbséget állami és magántársaságok között - mondta a képviselő.

Katona Kálmán szerint a Magyar Vasúti Hivatal is így tett, amikor kiadta például a MÁV-Start Zrt. működési engedélyét, de szigorú feltételekhez kötötte azt, valamint felhívta a figyelmet a MÁV működéseinek visszásságaira. Az MDF-es képviselő úgy véli: ez nem tetszett a kormánynak, megszüntette a hivatal függetlenségét, és eltávolította a vezetőjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában