Ország-világ

2008.06.12. 18:41

Megfelelő minőségű itthon az élővizek és strandok többsége

A magyarországi folyók és állóvizek csaknem 80 százaléka megfelel a minőségi elvárásoknak, és mindössze 5 százalékuknál kellett megtiltani a fürdést.

Az újonnan átvett uniós irányelvnek köszönhetően ezután hamarabb léphetnek a hatóságok, ha valamelyik élővizünk szennyeződik.

A kormány szerdai ülésén hallgatott meg jelentést az itthoni élővizek állapotáról. A vizsgálatok szerint a 238 folyó és állóvíz 79 százaléka megfelelt a minőségi elvárásoknak, 57 pedig kiváló minősítést kapott. A Balaton vízminősége évek óta folyamatosan javul, a strandok többsége kiváló minősítést kapott a tó partján.

Az országban a strandoknak mindössze 5 százaléka nem felelt meg a minőségbiztosítási elvárásoknak, ezeken a strandokon már kitették a "Fürödni tilos!" táblákat - mondta csütörtökön a kormányszóvivő, konkrét helyeket azonban nem említett.

Budai Bernadett arról is beszámolt, hogy Magyarország átvette a természetes vizekre vonatkozó uniós irányelvet. Ez lehetővé teszi például az azonnal cselekvést, ha valamelyik folyó vagy tó szennyezése átlépi a megengedett határértéket. Ez nemcsak a kémiai anyagokra, hanem például a kék algára is vonatkozik. A korábbi szabályok szerint legalább két mérésnek kellett igazolnia a határérték feletti szennyezést. Az új irányelv alapján azonban ez az idő lerövidül, és ha indokolt, akkor hamarabb meg lehet tiltani az adott helyen a fürdést - tette hozzá a kormányszóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában