Ország-világ

2008.06.09. 21:15

Nem módosították a büntető törvénykönyvet

A képviselők határozatot fogadtak el a Nemzeti Tehetség Programról és az szja-egy részének felhasználását szabályozó törvényen is változtattak. A színesfém-tolvajok szigorúbb büntetéséről viszont nem döntöttek hétfőn.

A hétfői volt a tavaszi ülésszak utolsó ülése a parlamentben, ezért a szokottnál valamivel több előterjesztés zárószavazása szerepelt a napirendben.

A színesfém-tolvajok dolgát próbálnák megnehezíteni a büntető törvénykönyv módosításával, amely két KDNP-s képviselő, Latorcai János és Salamon János kezdeményezett. Eszerint a színesfém-lopás minősített esetnek számítanak a jogban a lopással kapcsolatos bűncselekmények között, ezért szigorúbban is büntetnék: a meghatározott esetekben akár több év börtön is járhatna ezért. A tavaszi ülésszak utolsó ülésén csak az előterjesztéshez benyújtott módosító indítványokról döntöttek a képviselők, zárószavazás nem volt, ez valószínűleg az őszi ülésszakra tolódik.

A parlament módosította hétfőn a személyi jövedelemadó meghatározott részének felhasználásáról szóló törvényt. A jogszabály tavaly is változott már, de az MDF-es Pettkó András és Hock Zoltán szerint a szabályozás pontatlan volt. Nem rendelkezett például a visszaigazolásról, ezt most pótolták az ellenzéki képviselők kezdeményezésével: az APEH visszaigazolja ezentúl az adózónak, ha a felajánlott adóhányad megérkezett oda, ahová felajánlották. A dokumentumot elküldhetik e-mailen vagy pedig a következő évben, amikor az adóbevallási ívet postázzák az ügyfélnek, pluszköltséggel így ez elvileg nem jár. A javaslatot egyhangúlag, "nem" szavazat és tartózkodás nélkül fogadták el.

Az Országgyűlés határozatot hozott hétfőn a Nemzeti Tehetség Programról. A dokumentum szerint a parlament felkéri a kormányt, hogy szeptember 30-ig a Nemzeti Tehetségsegítő Tanáccsal közösen dolgozzák ki és nyújtsák be a programot, majd annak működéséről kétévente készítsenek jelentést. Indítványozzák egy Nemzeti Tehetség Alap létrehozását is.

Ellenzéki kezdeményezésre ugyancsak határozati javaslatot fogadott el hétfőn a parlament a hungarikumok védelméről. Ebben felkérik a kormányt, hogy egyebek mellett határontúli termékekkel bővítse a Hagyományok-Ízek-Régiók Gyűjteményt, amelyben most 300 hagyományos magyar termék található. Javasolják azt is, hogy kezdeményezzék újabb termékek hungarikummá minősítését, és Magyarország ismerje meg jobban az ezzel kapcsolatos uniós szabályokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában