Ország-világ

2008.06.10. 14:17

Ötpárti egyeztetés a szabad vasárnapról

Csak fokozatosan szabad bevezetni itthon a szabad vasárnapot, és ennek minden lépését egyeztetni kell előzetesen az érintett ágazatok munkaadóival és munkavállalóival. Törvénytervezetek már vannak, de ötpárti javaslat még nincs.

A szabad vasárnap bevezetését a KDNP kezdeményezte, ehhez kapcsolódva javasolják a Munka Törvénykönyve és a kereskedelmi törvény módosítását. A kereszténydemokraták szerint pontosítani kell bizonyos fogalmakat, köztük a rendes és a rendkívüli munkavégzését. Rendezni kell a vasárnapi és ünnepnapi munkaért járó pótlékok ügyét is, amelyet most nem minden munkaadó vesz komolyan - mondta az egyeztetés után Harrach Péter KDNP-s képviselő. A politikus emlékeztetett arra, hogy kezdeményezésük nem csupán a boltok nyitva tartását érinti, üzemek, gyárak dolgozóinak is problémás sokszor a vasárnapi munka.

Az MSZP-s Filló Pál az ötpárti tárgyaláson azt kérte, hogy csak olyan javaslatokat készítsenek elő, amelyet véleményezett az Országos Érdekegyeztető Tanács. Bevezetésük pedig fokozatos legyen, ne egyik napról a másikra történjen. Az SZDSZ-es Béki Gabriella szerint az egyeztetésen szóba jött, hogy a vasárnapi munka eltörlése vagy jelentős megszigorítása a foglalkoztatás csökkenésével járhat rosszabb esetben, emberek kerülhetnek utcára. Ennek mértékéről nincsenek adatok, de ez is jelzi, hogy radikális lépéseket nem szabad tenni ebben az ügyben, csak fokozatos átállás lehetséges - tette hozzá.

Az MDF-es Hock Zoltán azt mondta, hogy pártja a kezdeményezéssel egyetért, de 4-6 év kellhet az átálláshoz, ha emellett döntenek. Tudatformálásra van szükség ugyanis, mind a fogyasztóknál, mind a munkaadóknál - magyarázta.

A Fideszt Kontúr Pál képviselte az egyeztetésen, de ő nem kívánt nyilatkozni.

A 2005-ös kereskedelmi törvényt a KDNP elképzelése szerint kiegészítenék azzal, hogy a kereskedők kötelesek lennének munkaszüneti napokon, vasárnap és december 24-én, 14 órától üzleteiket zárva tartani, de ettől eltérhetnének évente legfeljebb 12 vasárnapon. Kinyithatnának vasárnap akkor is, ha ehhez nincs szükség alkalmazottra. Nem kellene bezárni vasárnap a kisebb virág- és édességüzleteket, benzinkutakat sem. Húsvétkor és pünkösd vasárnap azonban ezek az engedmények nem lennének érvényesek, akkor minden zárva lenne - derül ki a tervezetből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában