Ország-világ

2008.06.30. 09:05

Sztrájkolnak a postai kézbesítők

Határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek hétfőtől a postai kézbesítők. A leveleket, csomagokat és a nyugdíjakat kiviszik az ügyfeleknek, de sorsjegyet például nem árulnak.

Így akarják elérni, hogy a postai dolgozóknak ne legyen kötelező értékesítési tevékenységet is végezniük, csak azok tegyék ezt, akik önként vállalják. A Posta szerint nincs szó sztrájkról, mivel a kézbesítés nem áll le, hétfőn ugyanakkor a társaság vezetői leülnek tárgyalni a szakszervezetekkel.

A kézbesítők sztrájkja most korlátozott munkavégzést jelent majd, az emberek szinte semmit nem vesznek észre belőle: a munkaköri előírásokat betartják, a leveleket, küldeményeket, utalványokat és a nyugdíjakat kiviszik, de értékesítési, ajánlási és címközvetítési feladatokat nem végeznek, terveik szerint az egész országban. Azaz nem kínálnak majd az ügyfeleknek sorsjegyet vagy például biztosítást - magyarázta korábban a Kézbesítők Szakszervezetének elnöke. Tusz Ferenc azt mondta: bérkövetelésük most nincs, azt akarják elérni, hogy ne legyen kötelező az értékesítés az érintett postai dolgozóknak. Nincs mindenkinek érzéke ehhez - fogalmazott. Az érvek között szerepel az is, hogy bizonyos környékeken nem tudnak sorsjegyeket eladni, mert nincs erre pénzük az embereknek. Ugyanakkor bizonyos esetekben szankcionálhatják a dolgozókat, ha nem végzik megfelelően az értékesítést - jegyezte meg a szakszervezeti elnök.

Tusz Ferenc nem árulta el, hány tagja van a Kézbesítők Szakszervezetének, szerinte ez most lényegtelen. Nem tudni azt sem, mekkora a támogatottsága a dolgozók között a hétfőn kezdődő akciónak. A postával szerdán kezdett tárgyalni az érdekképviselet, de eddig nem jutottak dűlőre - tette hozzá.

A Magyar Posta szóvivője szerint nincs szó sztrájkról, mivel hétfőn a Kézbesítők Szakszervezetének tagjai is felveszik a munkát, a szolgáltatás folyamatos lesz. A posta hétfőn mind a 9 szakszervezettel megkezdik a tárgyalásokat az értékesítésről - mondta Tomecskó Tamás. A szóvivő szerint az értékesítést nem tudják elhagyni, mert csak a csekkfeladásból és levelek, csomagok kézbesítéséből nem lenne elég bevétele a Postának. A társaság most nyereséges, az értékesítés leállításával viszont már az adott évben veszteséges lenne - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában