Ország-világ

2008.06.03. 20:50

Teljes állami támogatást fordítottak útfelújításokra

Az állami támogatás minden egyes forintja aszfalt formájában ott van a fővárosi utakon - így reagált a Városháza két fővárosi Fidesz képviselő keddi sajtótájékoztatójára. Az ellenzék jogosulatlan gazdasági előnyszerzés gyanúja miatt tett feljelentést.

Az ellenzéki képviselők szerint a főváros 126 út felújításához vett igénybe támogatást. A pályázott összeg csaknem 4 és fél milliárd forint volt. 55 útszakasz elszámolásánál problémát talált a Pro Regio kormányzati ügynökség. Végül több mint 600 millió forintot kellett visszafizetni az elnyert támogatásokból, mert aggályosnak találták, hogy becsült adatokkal pályáztak.

A Fővárosi Önkormányzat 2006-ban 185 útszakaszt újított fel, amelyhez a főváros 11 milliárd, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 3 milliárd, az állami Pro Regio Ügynökség pedig pályázati rendszerben további 4,5 milliárd forintot biztosított. Ez utóbbiból fizetett vissza 553 millió forintot a főváros a pályázati anyagnak meg nem felelő teljesítés miatt. Ez a teljes 2006-os program költségvetésének kevesebb, mint 3 százaléka - áll a Városháza közleményében.

A főváros a vállalt útfelújítási programot teljesítette, ám bizonyos utakat az év eleji becsléshez képest kisebb felületen újítottak fel, míg máshol a tervezettnél nagyobb felületen. A többlépcsős pályázati rendszer azonban megnehezítette az önkormányzatok dolgát: csak Pest megyében tíz önkormányzatnál talált hasonló problémát a kormányzati ügynökség. A főváros az útfelújítási program folytatására és a bonyolult szabályok egyszerűsítésére tett javaslatot a kormánynak, de a pályázati rendszer nem változott.

A Fővárosi Önkormányzat a pályázat benyújtásakor nem rendelkezett a felújítandó útszakaszok pontos hossz- és szélességi adataival, ezért azokat csak becsléssel lehetett megállapítani. A pályázati kiírás is lehetővé tette a becsült adatokkal való pályázást. A Pro Regio Ügynökség csak az elkészült aszfaltfelület nagyságát veszi alapul, ezért például az úttal szoros egységet képező, nagykockakőből készült parkolók és vízelvezető szegélyeket kiépítését nem fogadta el. Ehhez hasonlóan az útfelújítás részét képezik a keresztutcákba történő benyúlások is, amelyeket az ellenőrzéskor szintén nem tekintettek a felújított felületet részének.

Néhány útszakasznál beigazolódott, hogy a felújítást előkészítő munkatársak követtek el adminisztrációs hibákat, ezért a hivatalban fegyelmi eljárások is indultak, és a hibázók egy része már nem is dolgozik az önkormányzatnál.

A Fidesz jogosulatlan gazdasági előnyszerzés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen büntető feljelentést tett az ügyészségen. A nem valós adatokkal történő pályázás és elszámolás alapos gyanút ad arra, hogy a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal vizsgálatot folytasson a kérdésben - hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában