Ország-világ

2008.06.01. 20:03

Veszélyben a lombikbébi ellátás színvonala

A modern orvostudomány egyik leggyorsabban fejlődő területe az asszisztált reprodukció. Az új gyógymódok és laboratóriumi eljárások bevezetése nélkül a magyar lombikbébi programok képtelenek lépést tartani a nemzetközi fejlődéssel.

Az új módszerek bevezetését az Egészségügyi Minisztérium égisze alatt működő Humán Reprodukciós Bizottság (HRB) engedélyezi, melynek jelenlegi összetétele sajnálatos módon nem felel meg a törvényi előírásoknak - állítja Prof. Dr. Kaáli Géza, egyetemi tanár.

A szakmát - érthetetlen okok miatt – mellőzték vagy eltávolították a jelenlegi HRB-ből. A bizottság elnöke - bár orvos - nem rendelkezik szülész nőgyógyász szakképesítéssel, alelnöke - bár nőgyógyász a szentesi közkórházban – nem végez lombikbébi kezeléseket. A tagok között találunk azonban papot, statisztikust, állatorvost, védőnőt, genetikust, stb. A 20 tagúvá duzzadt HRB-ben napjainkra egyetlen olyan nőgyógyász maradt, aki gyakorlatban is végez lombikbébi kezeléseket. Ez azt jelenti, hogy a meddő betegeket gyógyító specialisták 97 %-át kizárták a bizottságból - tette hozzá a professzor.

A szakmai hozzá nem értés mellett a HRB hozzáállása is kedvezőtlenül befolyásolja a lombikbébi kezelések európai színvonalon tartását. A Bizottság alelnöke Ugocsai Gyula például közölte velünk, hogy a HRB álláspontja szerint az embriók örökletes betegségekre való szűrését az országban törvényesen kizárólag egy lombikbébi centrum végezheti (vezetője nem meglepő módon a HRB tagja). Kijelentése azért döbbentett meg bennünket, mert az eljárást a jogszabályok lehetővé teszik minden rászoruló beteg számára, és a módszer szerves része a Egészségügyi Minisztérium által kiadott és kötelező szakmai protokollnak is. Mi a magyarázat a HRB diszkrimináló álláspontjára?

Az embriók genetikai szűrése mellett, új fagyasztási technikák jelentek meg, világszerte terjed a petesejtek fagyasztva tárolása, melyek hazai alkalmazását a HRB nem teszi lehetővé. Ha a lombikbébi kezelést nyújtó intézetek továbbra sem kapnak lehetőséget az új és eredményesebb módszerek bevezetésére, a betegellátás színvonala veszélybe kerül.
Első lépésként talán a - törvénysértő módon működő - Humán Reprodukciós Bizottság feloszlatásával, jogszerű újjászervezésével és eddigi állásfoglalásaik, döntéseik és határozataik érvénytelenítésével kellene kezdeni - mondta el Kaáli Géza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában