Ország-világ

2008.08.29. 16:22

11 milliárd a Szigetközre és a Mosoni-Dunára

Hatmilliárd forintos projekt keretében visszaállítanák a Szigetköz 1950-es években mért vízszintjét, csaknem 5 milliárd forintból javítanák a Mosoni-Duna és a Lajta folyó állapotát. Hat környezetvédelmi projekt támogatásáról döntött kormány pénteken, összesen több mint 53 milliárd forint értékben.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében tervezett ár- és belvízvédelmi, vízgazdálkodási, élőhely-rehabilitációs és kármentesítési beruházások előkészítésére 1,7 milliárd forint támogatást ítélt meg a kormány - jelentette be a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

A beruházások 113 település 750 ezer lakosát érinthetik.A hat projekt között a legnagyobb értékű a több mint 23 milliárd forintból tervezett Beregi Komplex Árapasztási és Ártér-revitalizációs Fejlesztés, amelynek során a Jánd-Gulácsi árapasztó tározó megépítésével fél méterrel csökkenne az árvíz szintje a Felső-Tisza kritikus szakaszán. Ezzel, valamint az árvízvédelmi töltések fejlesztésével a térség 19 településén 25 ezer lakos árvízi biztonsága javulna - mondta a zöldtárca vezetője. A tervezett fejlesztések között van egy olyan, csaknem 6 milliárd forintos beruházás is, amely biztosítaná a Tisza-tó megfelelő vízpótlását.

6 milliárdos projekt keretében visszaállítanák a Szigetköz 1950-es években mért vízszintjét, csaknem 5 milliárd forintból javítanák a Mosoni-Duna és a Lajta folyó állapotát.

A környezetvédelmi nagyprojektek között szerepel továbbá egy olyan beruházás is, amely erősítené Komárom-Almásfüzitő árvízvédelmi kiépítettségét. Peremarton-Gyártelepen, az egykori vegyipari vállalat területét ugyancsak uniós forrásból, több mint 6 milliárd forintból tisztítanák meg, 3 milliárdos költséggel épül meg a tervek szerint a lukácsházi árvízi tározó. 16 Békés megyei település közös programban venne részt a belvizek elleni védekezésben. 171 millió forintból pedig helyreállítanák a Nagyszéksós-tavat. A beruházások többsége 2010-ben, illetve 2014-ben fejeződhet be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában