Ország-világ

2008.08.31. 10:33

A rendőrök is készülnek az iskolakezdésre

Nem csak a diákok, szülők és a tanárok, hanem a rendőrök is készülnek a szeptemberi iskolakezdésre, akik ilyenkor főként az iskolák környéki gyalogos közlekedés biztonságát figyelik fokozottan.

A hétfőn kezdődő tanévben elindul az iskola rendőre program is, a cél, hogy ha lehet minden általános iskolához tartozzon egy olyan rendőr, aki felvilágosítással szolgál és rendszeres kapcsolatot tart az intézménnyel, a szülőkkel és a diákokkal.

A megyei rendőr-főkapitányságok már felkészültek az iskolakezdésre. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága például a gyermekbalesetek megelőzésére a rendőrkapitányságok bevonásával minden évben - így idén is - megszervezi a szeptemberi iskolakezdési akciót. A közlekedésbiztonsági szempontból veszélyeztetett általános iskolák környékén több lesz a rendőr, főleg a napi oktatás kezdetén és befejezésekor. Kiemelten figyelik majd az autóvezetőket, a biztonsági öv és a biztonsági gyermekülés használatát, segítik a gyermekek biztonságos közlekedését. A pedagógusokkal közösen, pedig baleset-megelőzési témájú előadásokat, oktatásokat szerveznek a tanulók számára. A megyei rendőrkapitányságok mindegyikének van egyébként ehhez hasonló akciója.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) iskolakezdéskor indítja el az "Iskola rendőre" elnevezésű programját, amelynek lényege, hogy minden általános iskolához tartozzon egy olyan rendőr, aki kapcsolatot tart az intézménnyel, a szülőkkel és a diákokkal. A cél, hogy segítse az iskolákat abban, hogy a gyerekek rendszeres felvilágosítást kapjanak az olyan őket érintő kérdésekről, mint például a baleset- és a bűnmegelőzés. Veszprém megyében például úgy igyekeznek választani, hogy a rendőr érintett legyen a munkában, például a gyermeke az érintett intézménybe járjon. Ha erre nincs lehetőség, a körzeti megbízottra hárul a feladat.

Címkék#oktatás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában