Ország-világ

2008.08.25. 17:41

Csökkent a parlagfűvel fertőzött területek nagysága

Jelentősen csökkent az elmúlt években Magyarországon a parlagfű pollenkoncentrációja és a fertőzött területek nagysága - hangzott el a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón.

A költségvetésből 2004 óta évente legalább 6 milliárd forintot fordítottak fertőzött területek visszaszorítására. Az ideális állapothoz még legalább 10 évre és a pollenkoncentráció évente átlagosan 10 százalékos visszaszorítására van szükség.

A fertőzött területek visszaszorításában az emelkedő bírságok és a gyorsított ügyintézés is szerepet játszott - mondta a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón a Parlagfűmentes Magyarországért tárcaközi bizottság elnöke. Péterfia Éva hozzátette: a területi koordinációs bizottságok felállításával a Velencei-tó és a Tisza-tó környékén is jelentősen visszaszorult a parlagfű, ám a Balaton környékén egyelőre nem sikerült komolyabb eredményeket elérni.

Tavaly összesen 200 millió forint bírságot szabtak ki, elsősorban az önkormányzatok kezelésében lévő területeken. Sikeres kezdeményezés a parlagfűmentes ház akció, amelyhez eddig több mint 2100 település csatlakozott.

Az elmúlt 4 évben nemcsak a fertőzött területek nagysága, hanem a legmagasabb napi pollenkoncentráció és a pollenszám is csökkent. A parlagfű magja azonban még 30-40 évig is életképes, emiatt folyamatosan tisztítani kell a földeket.

Jelenleg a parlagfű már csak a második legelterjedtebb gyomnövény, ugyanis a feketeüröm átvette a vezetést. Baranya és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a legrosszabb a helyzet, ám a korábban legfertőzöttebbnek számító Bács-Kiskun és Pest megyében sokat javult a helyzet.

Az allergiás betegek száma évente 10 százalékkal emelkedik világszerte, akik azonban sokat tehetnek a tünetek csökkentéséért, az egészségesek pedig a megelőzésért. Péterfia Éva a legfontosabbnak az egészséges táplálkozást, a mozgásban gazdag, stresszmentes életet említette. Az éjszakai szellőztetés, a lefekvés előtti hajmosás és az ágynemű valamint törülközö heti váltása is csökkentheti a fertőzés valószínűségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában