Ország-világ

2008.08.03. 12:04

Harc az allergia ellen: kevesebb a fertőzött terület

Idén 14 települést tisztított meg az allergén gyomnövényektől a Schering-Plough "Segítő Partner" Program - mondta a Független Hírügynökségnek Kollár Bence koordinátor.

A világ egyik vezető gyógyszergyára által életre hívott munkacsoport a legfertőzöttebb helyeken 2 hektárnyi területet kaszált le önkormányzatonként. Zeher Margit allergológus szerint minden ilyen kezdeményezésre szükség van, mert javult ugyan a pollenkoncentráció, de az ország továbbra is erősen szennyezett.

A Schering-Plough programjában részt vevő önkormányzatokat a 2007-es ÁNTSZ pollen-jelentés alapján választották ki. A költségeket a gyógyszercég állja, a városvezetőknek csak azt kellett eldönteniük, hol kaszáljon a munkacsoport. Kollár Bence elmondta: hosszútávú akciót terveznek, hiszen drasztikusan nőtt az allergiások száma az utóbbi években. A kéthetes kampány végén az abban részt vevő hét fűkasza a 14 önkormányzat között talál új gazdára. A kampány vasárnap Budapesten, a XXII. kerület egyik parlagfűvel benőtt területén kezdődött.

Zeher Margit allergológus azt mondja: a magyar lakosság 20 százaléka szenved valamilyen allergiától (többnyire parlagfűtől), ezért minél nagyobb területeket kell megtisztítani a virágzás előtt. A levegő pollenkoncentrációja jobb, mint öt évvel ezelőtt, de továbbra sem ideális. A legutóbbi, 30. heti pollenjelentés szerint a parlagfű pollen-koncentrációja jelenleg alacsony, a pázsitfűfélék, a gombák és a csalánfélék értéke viszont továbbra is nagyon magas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában