Ország-világ

2008.08.19. 17:21

Mikola István szerint nincs válság a Fideszben

Mikola István nem kíván a Hospinvestről beszélni. A Fidesz egészségügyi szakpolitikusa ezt keddi sajtótájékoztatóján mondta. A politikus először állt a sajtó elé azóta, hogy az ellenzéki párt kommunikációs stratégiájával ellentétben nem ítélte el a több kórházat üzemeltető magáncéget.

Az emiatt a sajtóban kirobbant vihart Mikola István úgy kommentálta: egyesek éket akartak verni a fideszesek közé, de hiába állt érdekükben, nem sikerült válságot generálni az ellenzéki pártban.

Az ellenzéki politikus szerint Székely Tamás egészségügyi miniszter 2 éves programja és intézkedései jelzik, hogy az egészségügyben "van valami, de messze nem az igazi". Mikola István megemlítette, hogy a rövidebb várólisták érdekében felajánlott 3,8 milliárd forint költségvetési forrás semmi azokhoz a 100 milliárdokhoz képest, amit kivontak az egészségügyből.

Jobbító szándék az is, hogy az egészségügyi kormányzat bővíteni akarja egyes ellátások finanszírozási keretét, az úgynevezett teljesítmény volumenkorlátot (TVK). Mivel azonban az egész finanszírozási rendszer elhibázott, az ágazat rohamosan romló helyzetén, csak a TVK teljes eltörlése segítene - mondta Mikola István.

Az ellenzéki politikus szerint szintén érthető az egészségügyi miniszternek az a szándéka, hogy felülvizsgálja azt a struktúrát, amelyet még elődei alakítottak, ki, tehát például azt, hogy mennyire volt jogos súlyponti kórházzá nyilvánítani olyan intézményeket, amelyekben nem adottak a feltételek a kiemelt ellátáshoz. Mikola István azonban hiányolja, hogy ezzel egyidőben miért nem néz szembe a miniszter ezekkel a rossz döntésekkel. Különösen azzal, hogy például miért kellett bezárni az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet, a Schöpf-Merei és a Budai Gyermekkórházat - tette hozzá.

A Hospinvest ügy kapcsán Mikola István kérdésre válaszolva általánosságban annyit mondott: A Fidesznek 2001. óta kialakult álláspontja van arról, hogy miként, milyen szigorú feltételekkel lehet a magántőkét bevonni az egészségügybe, a kórházak működtetésébe. Ezt akkor törvényben is rögzítették, amit később az MSZP-s egészségügyi miniszterek felmondtak. Az ellenzéki politikus szerint az egyik feltétel az, hogy a kórházat fenntartó önkormányzat és a magánberuházó között konszenzus legyen. "Sajnos ez Egerben nem történt meg" - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában