Ország-világ

2008.08.03. 15:45

Önkénteseket toborzott a nagykanizsai kórház

Önkéntesek segítik a nővérek munkáját a nagykanizsai kórházban, mert a szakápolók túlterheltek. Arra már nincs idejük, hogy hosszasan beszélgessenek a betegekkel, vagy sétálni kísérjék őket, pedig sokan igényelnének ilyen jellegű gondoskodást is.

Az önkéntesek egyelőre 11-en vannak, és teljesen ingyen dolgoznak a szabadidejükben.

A rózsaszín köpenyes önkéntesek vizsgálatokra kísérik a betegeket, ágyaznak, segítenek az étkezésnél és a tisztálkodásnál. A munkájukra óriási szüksége van. Egyrészt szeretik őket a betegek, mert a kórházi tartózkodásukat kellemesebbé teszik. Másrészt tehermentesítik a szakápolókat - mondta Marton Ferencné ápolási igazgató.

"Nagyon sokat kapok a betegektől. Én is adok valamit, és ezért cserében a mosolyukat kapom, a kedvességüket, a szeretetüket" - mondta a Független Hírügynökség tudósítójának Szántó Gáborné, aki az elsők között jelentkezett a nagykanizsai kórház toborzó hirdetésére.

A nagykanizsai kórházban most még csak két osztályon, idővel viszont mindegyiken dolgoznak majd önkéntesek. Rövid tanfolyam után a jelentkezőknek vizsgát kell tenniük, és szakemberek választanak közülük, mert a munkával járó lelki teher elviselésére nem mindenki alkalmas.

Az önkéntes kórházi munka Nyugat-Európában teljesen megszokott. Magyarországon egyelőre csak a fővárosban, és néhány vidéki kórházban jellemző. A Kanizsai Dorottya Kórházban a Kórházi Önkéntes Szolgálat Alapítvány támogatja a programot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában