Ország-világ

2008.08.31. 17:14

Újabb Kresz-módosításokról egyeztetnek a szakértők

Újabb, a Kreszt érintő módosításokról egyeztetnek a szakemberek. A nyáron tervezett módosítások mellett felvetődött, hogy az objektív felelősség körébe tartozzon a buszsávok és rokkant parkolók jogosulatlan használata, illetve hogy kötelező legyen a 12 év alatti kerékpáros gyerekeknek a bukósisak használata. Az újabb javaslatokról kedden egyeztetnek - mondta a Független Hírügynökségnek Kondorosi Ferenc az Új Rend kormánybiztosa.

A nyáron kidolgozott eddigi tervekben szerepel, hogy ha a gyalogos a zebra felé közeledik és jelzi áthaladási szándékát, akkor az autósnak feltétel nélkül meg kell állnia. A másik változás a rendszám nélkül autózókat érinti: ha életbe lép a módosítás, a rendőr mérlegelés nélkül bevonja a jogosítványukat. A harmadik változás kedvezne a motorosoknak: több nyugati országban a piros lámpánál álló autók között előre jöhetnek a motorosok és mikor a lámpa zöldre vált, ők a "rajtvonalról" indulhatnak. A szakértői bizottság egy negyedik módosítást is javasolt, bár ehhez nem szükséges jogszabályi változtatás, csak táblákat kell kihelyezni. Hosszabb egyenes autópálya-szakaszokon a kamionoknak ugyanis tilos lenne előzni. Ennek az intézkedésnek a célja, hogy az autópályák áteresztő képessége növekedjen.

Kondorosi Ferenc kormánybiztos vasárnap a Független Hírügynökség kérdésére elmondta, hogy az új, illetve módosított szabályok hétfőn, vagyis szeptember 1-jével még nem lépnek életbe. Ennek oka, hogy a szakértők az eredeti javaslatokon kívül egyéb módosításokat is javasoltak. Ezekről kedden egyeztetnek, mert az összes változást végül egyszerre szeretnék bevezetni.

Az újabb javaslatok között kérdésként merült fel, hogy a buszsávok és a rokkant-parkolók jogosulatlan használatát behelyezzék-e az objektív felelősség elve alá tartozó szabályok közé. Az objektív felelősség elve azt jelenti, hogy az autó üzemeltetőjét büntetik, ha nem derül ki, ki vezette a szabálytalankodó kocsit. Azt is meg kell tárgyalni még - ez szintén új javaslat - hogy kötelezővé tegyék-e a 12 év alatti kerékpáros gyerekeknek a védőfelszerelés, pontosabban a fejet védő bukósisak használatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában