Ország-világ

2008.08.12. 20:10

Újabb százmilliókat költenek monitoringra

Komárom - Stratégiai vizsgálat elindításában állapodott meg tegnap Bős–Nagymaros ügyében a magyar és szlovák kormányküldöttség. Újabb százmilliók jutnak így monitoringra. A szlovák kormánybiztos szerint nem fogják szórni a pénzt, de bővíteni kell az eddigi vizsgálatokat.

Cséfalvay Attila

„Egyévnyi előkészítés után néhány hét múlva elkezdődhet a közös, magyar–szlovák stratégiai vizsgálat Bős–Nagymaros ügyében" – jelentette be tegnap Erdey György dunai kormánybiztos Komáromban. Azt csak negyedszeri újságírói kérdésre árulta el: eddig tízmilliót költöttek az előkészítésre, s jövőre „százmilliós nagyságrendű" összeget fordítanak erre a célra. Az Állami Számvevőszék 2001-es vizsgálata szerint – akkori értéken – közel hárommilliárd forintot emésztettek fel a Szigetközt monitoringozó szakértők, tanulmányok.

A korábbi és a mostani kutatások között annyi a különbség, hogy míg éveken keresztül „önállóan" vizsgálódtunk (bizonyítandó, mekkora kár érte a tájegységet a „C" variánssal), a mostani megállapodás szerint a szlovák féllel közösen kezdünk bele a felmérésbe. „A felmerülő költségeket azonban a két állam külön-külön állja – mondta Gabriel Jencik szlovák kormánybiztos. Hozzátette: – Nem fogjuk szórni a pénzt, a lehető legtakarékosabban dolgozunk majd." A megállapodás értelmében mindkét részről hárman vesznek részt a monitoringot irányító testületben, egy-egy nemzetközi szakértőt bevonva: a vizsgálatot jövő decemberig kell befejezni. „Hangsúlyozom, nem a nulláról indulunk: a meglévő adatállományt felhasználjuk munkánk során" – jelentette ki Erdey György dunai kormánybiztos.

Jencik szerint a mostani hatásvizsgálatok nem elegendőek, bővíteni kell a megfigyelési pontokat, s a minőségen is változtatni kell. „Nincsenek közöttünk antagonisztikus ellentétek. Ez a vizsgálat is segíthet, hogy elődeink által megfogalmazott célokat elérjük"– tette hozzá.
A sajtótájékoztatón nem kaptunk választ arra, kik lehetnek a bevonandó külföldi szakértők. „Neveket még nem tudok mondani, az előkészületeket azonban már megtettük" – mondta Erdey. A Kisalföld azt kérdezte: a Szigetközi Természetvédelmi Egyesület tavaly Dunaszigeten a magyar és a szlovák megoldási javaslat mellett saját elképzeléseit is – uniós pénzből – modellezte. Ez utóbbi javaslat mindenki számára elfogadhatónak tűnt, miért nem kerül most előtérbe? „Beépülnek a mostani vizsgálatokba" – mondta Kovács György, a tárcaközi bizottság titkára. Juhos László, a Reális Zöldek Klub vezetője szerint a hágai ítélet kimondja, hogy a két országnak jóhiszeműen kell tárgyalnia. „Jól érzem-e, hogy szó sincs jóhiszeműségről, hanem kölcsönösen húzzák az időt?" – kérdezte a két kormánybiztostól.

Megegyeztek: „Bővíteni kell a megfigyelési pontokat" – mondta Gabriel Jencik szlovák kormánybiztos (képünkön, mellette Hajósy Adrienne, az MTA szigetközi munkacsoportjának titkára). Magyar oldalon ez százmilliókba kerülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában